uitdagingen in olst wijhe voor cor van den berg

Op economisch gebied kent de gemeente Olst-Wijhe diverse ontwikkelingen die veel aandacht vereisen. De uitbreiding van bedrijventerrein Noordmanshoek vraagt om invulling, het bedrijventerrein De Enk staat voor een grote herstructurering en bovendien kan de lokale middenstand nog wel een extra impuls gebruiken. Voldoende uitdagingen dus voor Cor van den Berg die ook in deze nieuwe raadsperiode als wethouder verantwoordelijk is voor het lokale bedrijfsleven in zijn gemeente.

“Genoemde voorbeelden zie ik inderdaad niet als probleem, maar als een uitdaging. Ik heb er alle vertrouwen in dat via zorgvuldige en transparante besluitvorming een en ander gerealiseerd gaat worden. Het is helaas onmogelijk om alle wensen te honoreren en uiteindelijk moet onze gemeenteraad de knoop doorhakken”, aldus wethouder Van den Berg.

Voor dit bedrijventerrein is inmiddels een nieuw bestemmingsplan in procedure dat onder andere de bouw van het nieuwe gemeentehuis en herstructurering van het bedrijventerrein mogelijk moet maken. Cor van den Berg: “We willen De Enk een kwalitatieve impuls geven, waarbij zwaardere industrie zich concentreert langs de dijk. Langs de Raalterweg en Enkweg komt lichtere bedrijvigheid en het plan voorziet bovendien in ruimte voor woon-werklocaties. In goed overleg met alle betrokkenen hopen we de herstructurering en opwaardering van De Enk in deze raadsperiode af te ronden”.

Over de uitbreiding van bedrijventerrein Noordmanshoek is de gemeente nog volop in overleg met de Provincie. “We willen van deze uitbreiding een pilot maken met hoge eisen op het gebied van energiegebruik, CO2 uitstoot en landschappelijke inpassing. Gelet op de berekende behoefte gaan we uit van een gefaseerde aanleg van dit bedrijventerrein. Bovendien onderzoeken we of startende bedrijven op de Noordmanshoek door ons ondersteund kunnen worden bij maatregelen rond duurzaamheid. Dat willen we betalen uit een fonds dat zichzelf op termijn terugverdiend via bijvoorbeeld energiebesparing. Verder vinden we het voor de gewenste infrastructuur belangrijk dat een deel van de Rijksstraatweg niet door de Provincie wordt afgewaardeerd naar 60 km.”

Het nieuwe college heeft in haar programma de volgende prestatieafspraak opgenomen die ook interessant is voor het lokale bedrijfsleven: een lokaal glasvezelnet is in deze periode aangelegd of in uitvoering. De gemeente Olst-Wijhe wil dit realiseren door mee te doen met het provinciale project om in geheel Overijssel een glasvezelnet aan te leggen. Voorwaarde is wel dat het project voor de gemeente een financieel verantwoorde investering is en dat er zo mogelijk wordt aangetakt op de reeds bestaande glasvezelnetwerken.

Ook wil het college in de komende periode met projectontwikkelaars afspraken maken over een aanvaardbaar aanzien van het gebied. Nogmaals Cor van den Berg: “Vooral bij langdurige vertraging in de ontwikkeling van locaties en bij langdurige leegstand van panden gaat de kwaliteit van een gebied vaak hard achteruit. In die gevallen willen we in overleg met de eigenaar van die panden zoeken naar tijdelijke invulling om verwaarlozing tegen te gaan. Een goed voorbeeld is een leegstaand winkelpand waar tijdelijk enkele kunstenaars hun werk exposeren.”

Wethouder Van den Berg krijgt de komende jaren met diverse economische uitdagingen te maken, maar er zijn ook al enkele zaken te noemen waar hij nu al enthousiast over is. “De ontwikkeling van bedrijventerrein De Meente in Olst en het nieuwe bedrijventerrein in Wesepe verloopt momenteel voorspoedig. Verder ben ik erg trots op de Olster markt, die onlangs in Rotterdam werd uitgeroepen tot een van de beste markten in Nederland.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.