subsidie op basis van vertrouwen prachtig

Commentaar – Als je in Olst-Wijhe een subsidie krijgt, hoef je achteraf in de helft van de gevallen niet meer te verantwoorden dat de subsidie juist is besteed. Dat is een volkomen onverwachte politieke actie want ze gaat uit van vertrouwen.

We kennen bedrijven die voor bepaalde zaken bewust subsidie laten schieten. Aanvragen en verantwoorden kost namelijk meer man-uren dan het geld binnen halen. Als een professional dat al zegt, hoe vergaat het vrijwilligers dan? Áls die al weten dat er geld te halen valt kunnen ze er niet bij omdat de procedure door de gemiddelde Nederlander niet te doorlopen is.

Hulde voor het Olst-Wijhese idee. Je roept subsidie immers in het leven omdat je vind dat met dat geld goede initiatieven van de grond komen. Dan moet je ze ook zo neerzetten dat de doelgroep er bij kan. Een boel tamtam maken dat de subsidie er is en vervolgens genereus uitdelen.

Wel eens ergens een subsidie voor aangevraagd? Dan moet je eerst op zoek naar het juiste domein binnen de subsidiekaders. Vervolgens moet je de aanvraag SMART maken of een variant daarvan. Je moet je doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden maken. Dan krijg je van die onmogelijke vragen hoeveel bezoekers je verwacht of hoe vaak je de media gaat halen. En je moet vertellen dat de doelgroep op je idee zit te wachten. Huur een creatief tekstschrijver in en het lukt. Vaak kun je die tekstschrijver dan weer kwijt in de aanvraagkosten, net als kosten voor Kamer van Koophandel, notaris en accountant. Daarna wordt de aanvraag beoordeeld door papieren tijgers (vaak niet deskundig, maar wel met een oordeel) vanachter een bureau die jouw papieren woorden wikken en wegen. Als hun muts goed staat krijg je je geld. Anders vraag je gewoon nog een keer weer aan en hoop je dat de toetsingscommissie een andere samenstelling heeft.

De hypotheekrenteaftrek is zo ongeveer de enige subsidie waar je verder aan geen enkele norm hoeft te voldoen. Je moet alleen zien dat je je hypotheek zo lang mogelijk zo hoog mogelijk houdt en je hoeft je niet te verantwoorden als je ondanks een vette spaarrekening niks aflost.

Heb je de subsidie binnen voordat je vanwege trage procedures al aan het uitgeven was gegaan, dan moet je iedere keer verantwoordingsbrieven schrijven in voorgeproduceerde formulieren die altijd te weinig ruimte bieden voor je werkelijke antwoord, maar dat is niet erg want er kijkt verder toch niemand meer naar. Te druk.

Al met al kosten de controleurs vooraf, tijdens en na de subsidie vele malen meer dan de subsidies zelf. Dus om de controles af te schaffen en uit te gaan van goed vertrouwen, dat is ook financieel zo gek nog niet. Maar bovenal is het voor alles en iedereen gewoon goed van het vertrouwen in de mens uit te gaan. Dat maakt de samenleving een stuk prettiger.

Maar ja, met de verkiezingen net achter de rug zal de maatschappij die kant wel niet opdraaien. Olst-Wijhe zal wel een tijdje de enige blijven.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.