Home / archiefcentraal / spelen met water achter aver heino

spelen met water achter aver heino

‘Spelen met water’ is een cadeau van het waterschap aan Salland. Groot Salland bestond in 2008 700 jaar en vroeg de gemeenschap welk cadeau het wilde hebben. Aver Heino leverde het winnende idee aan. De speelplekken zijn hartstikke leuk. Je kunt proberen over een paar stapblokken het water over te steken. Er is een fierlejep-schans. En een hangbrug lijkt verdacht veel op de hangbruggen die in Nepal over heel grote kloven hangen. Dat zijn heel wiebelende dingen. Al met al een grote kans een nat pak te halen, en daarom is het leuk.

Maar de speelhoek dient een dubbel doel. Want waarom is daar ter plekke een natuurlijke vijver ontstaan? Dát verhaal wil Groot Salland ook graag vertellen. Overal in Salland zie je verbrede weteringen en afgegraven land. Retentiegebieden heten die dingen. Er wordt water in opgevangen voor als het met de afvoer wat moeilijker gaat. Als de rivieren bijvoorbeeld hoog water hebben, kan het water van het land niet goed afgevoerd worden. Met retentiegebieden zijn tijdelijke buffers gemaakt zodat de boer geen last heeft van een te hoge grondwaterstand. Tweede voordeel is dat het water langer in Salland blijft zodat het beter ingezet kan worden als bassin voor drinkwater. Bijkomend geluk is dat er nieuwe natuur ontstaat in de retentiegebieden omdat het andere flora en fauna aantrekt.

Als je bij Aver Heino uitgespeeld bent, moet je het gebied maar eens verder inlopen, dan loop je in zo’n groot retentiegebied.

Dinsdag is de officiële opening. Bartus Jonkman van het waterschap is er bij (het is bijna bij hem in de achtertuin), net als Ben Timmerman van Aver Heino. Misschien gaan ze zelf die speeltoestellen ook wel even proberen. Waar we dan ook nieuwsgierig naar zijn is wie eigenaar wordt van ‘spelen met water’ als Aver Heino dicht gaat.

Lees ook

‘Een echt dorpshart waar iedereen zich thuis voelt’

Jelle Vloedgraven vanaf 1 april uitbater van Het Wapen van Wesepe; ‘Ik ben niet vies …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.