smeekbede voor behoud bibliotheken

De strekking van hun verhaal was kort gezegd: Hou de bibliotheek laagdrempelig. Bibliotheekdirecteur Westera was duidelijk in haar verhaal: ” Als de voorgenomen bezuiniging doorgezet wordt, zijn over vijf jaar de vestigingen in de kernen weg. Pijnlijke consquenties.” De optie om bibliotheekgebouwen in de kernen vanuit schoolgebouwen te gaan draaien wil Westera prima gaan bekijken, maar of daar veel winst te halen valt weet ze niet: “Qua kosten van huisvesting zitten we al laag. We werken vanuit vaak al afgeschreven panden.”

Namens het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken stak ook een vertegenwoordiger haar verhaal af. Bibliotheek Raalte betaalt 0,45 euro per inwoner voor het lidmaatschap van dit netwerk. “ We hebben een meerjarenprogramma 2008-2011 opgesteld. We kregen een extra impuls van de provincie en dat is onderschreven door alle wethouders, ook die van Raalte. Kijk naar wat we bereikt hebben: Alleen de bieb in Raalte is al 14 uur (per week) meer open, door de invoering van zelfservice. Bezoekers van de bibliotheek hebben toegang tot alle media die Overijsselse bibliotheken hebben. Er is sinds de invoering 10 procent meer uitgeleend en dat tegenover een daling landelijk,” aldus Nijboer.

De voorzitter van de WMO-raad, Groeneveld noemt de bibliotheekvoorzieningen in de kernen “ het kloppend hart van het dorp. Prachtige voorzieningen, vaak gedraaid door vrijwilligers. Dit moet je koesteren, daar moet je trots op zijn.” Groeneveld wil meer betrokken worden bij de plan- en visievorming van alle WMO-gerelateerde onderwerpen, waar zij de bibliotheek ook onder schouwt.

Oudman, secretaris van het PCOB spreekt namens alle ouderenbonden in Raalte: “Zeer geschokt toen ik het las. Ik zie een keurige bieb in Heino dichtgaan. Als er iets dichtgaat in Heino dan zijn er brokken. Inwoners van Laag Zuthem en Lierderholthuis zijn ook afhankelijk van de bieb in Heino.”

Wethouder Roger de Groot wil na de raadspleinsessie vooral niet te hard van stapel lopen. “ Het is nooit ons plan geweest om bibliotheken te sluiten. We hebben niet voor ogen om voorzieningen in kernen af te bouwen.” Bibliotheekdirecteur Westera heeft hoop na de bijeenkomst maandagavond: “ Ik ben blij met alle bijval. Dat benadrukt hoe belangrijk een bibliotheek is. Ik heb het gevoel dat er door alle oproepen wel wat ruimte gaat komen. Ik begrijp dat we bij de aanstaande bezuinigingen ook een bijdrage moeten leveren en daartoe zijn we bereid. Maar ik vind wel dat we de pijn met zijn allen moeten verdelen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.