ruim veertig schone busjes in ruil voor sanitair

De jongeren van Raalte for Romania hebben zaterdagmorgen ruim veertig busjes van binnen en van buiten schoongemaakt. De busjes, van Nijhof Installatie uit Broekland en Joop Elders uit Raalte, glimmen weer als nieuw. De actie van R4R was een tegenprestatie voor de sponsoring van de twee installatiebedrijven. De installateurs leveren namelijk een berg sanitair aan de actiegroep, die deze zomer naar Roemenië vertrekt.

Elders en Nijhof leveren namelijk douches, douchebakken, toiletten en toebehoren aan Raalte for Romania. De jongerengroep gaat volgende maand naar Bătar in Roemenië om daar een badhuis te bouwen. Samen met een groep uit Driebergen is de actie op poten gezet. De groep uit Driebergen vertrekt op 3 juli daar een prefab badhuis in elkaar te zetten. Een vrachtwagen van Van den Berg Beton brengt de prefab onderdelen naar Bătar. De Driebergse groep zet daar dan tussen 3 en 15 juli het gebouw neer.

De Raalter afvaardiging vertrekt daarna op 13 juli om het sanitair te installeren, het gebouw te verven en de muren en vloeren te betegelen. Maar zomaar sanitair installeren en tegelzetten dat gaat niet zomaar. Daarom moesten de jongeren ook nog een spoedcursusje tegelzetten en installatie van sanitair aanleggen volgen. Martijn de Witte van Elders en Stefan Bosgoed van Meulman Tegelzetters gaven de jongeren workshops om de hoofdlijnen van het vak bij te brengen.

Erik Schut van Joop Elders Installatie moedigt het project aan: “Het is een hartstikke mooi project. Als je dat kan sponsoren dan doe je dat natuurlijk.” Naast materiaal levert Elders ook nog een monteur aan de jongerengroep. Harry van de Vegt, de eerste monteur die Joop Elders ooit in dienst nam, gaat mee naar Bătar om de werkgroep te ondersteunen. “Hij heeft veel kennis, die kan hij goed overbrengen,” aldus Schut.

Het wassen van de busjes is dus onderdeel van een veel groter project dat een lange voorbereiding nodig had. “Een jaar lang bijna een dagtaak,” vertelt Geertje Gerrits van Raalte for Romania. “We hebben afgelopen zondag ook een kerkdienst georganiseerd. De opbrengst van de collecte kwam ten goede van ons. Alleen met zo’n kerkdienst ben je al twee dagen bezig, terwijl het zo eenvoudig klinkt.”

En de poetsende jongeren van Raalte for Romania? Die vinden het schoonmaakwerk eigenlijk helemaal niet zo vervelend. Het zonnetje, de sfeer en de gezelligheid maken er een hartstikke leuke ochtend van. En af en toe doe je best een leuke ontdekking in zo’n busje. “Hahaha, wat doen die monteurs allemaal in die busjes? Ik kwam net zelfs een tosti-ijzer tegen!”roept één van de schoonmakers.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.