raalte doet mee met duurzame dinsdag

“Door in Raalte mee te doen, willen we de burgers bij betrekken bij het landelijke, provinciale en gemeentelijke klimaat- en duurzaamheidbeleid”, aldus Godelieve Wijffels, een van de leden van het platform. Op staging2.duurzamedinsdag.nl kun je tot 1 juli ideeën insturen, waardoor je zowel voor de landelijke als voor de regionale inzendingen telt. Wijffels: “Iedereen die een goed en duurzaam idee heeft, kan dat insturen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over afval, mobiliteit, lucht- en waterkwaliteit en energiebesparing en –opwekking. Vooral ideeën op het gebied van energiebesparing en -opwekking sluiten aan bij de ambities van de gemeente Raalte.”

De beste ideeën worden gekoppeld aan bedrijven om je zo verder te helpen om je idee uit te kunnen voeren. De beste ideeën worden met geldprijzen beloond en alle initiatieven moeten de minister een goede indruk geven waar burgers zich voor willen inzetten en waar ze tegen aan lopen.

De provincie Overijssel maakt 11 november de beste provinciale voorstellen bekend en de gemeente beloont de twee beste ideeën van burgers en ondernemers uit de gemeente Raalte met een geldbedrag. “Alle Raaltese initiatieven geven het Platform Raalte Duurzaam een goed beeld van wat we in Raalte willen als het om duurzaamheid en klimaat gaat”, zegt Wijffels.

Het Platform Raalte Duurzaam is opgericht door de gemeente om een flinke slinger te geven aan de doelstelling om 30 procent minder CO2 uit te stoten en zeker 20 procent duurzame energie te produceren en een vertegenwoordiging van de maatschappij te creëren, zodat burgers invloed hebben op de duurzaamheidprojecten van de gemeente. Voorbeelden zijn het project Besparen loont, het Energieloket, de 650 zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen en duurzaam inkopen.

Het platvorm bestaat uit: Marije Koopman van de Vrouwen Adviescommissie Woningbouw; Marcel van Tongeren van het proefbedrijf voor de biologische Varkenshouderij; Willy Kemper, ondernemer en voorzitter van Kring Raalter Werkergevers; Simone Rorije van Landstede en Godelieve Wijffels als inwoner van de gemeente Raalte. Het platform heeft een eigen budget om jaarlijks zelf één klimaatinitiatief uit te voeren. Het plan is opgevat om komend jaar vooral te richten op evenementen. Raalte is een gemeente waar veel evenementen gehouden worden en daar kun je nog veel aan verduurzamen”, aldus Wijffels. “Door bijvoorbeeld te kiezen voor een bierglas met statiegeld en de tent te verwarmen met een ketel die gestookt wordt op lokale houtsnippers, kun je een dergelijk evenement een stuk duurzamer maken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.