politieke reacties op verkiezingsuitslag

“Als CDA Raalte zijn we natuurlijk hevig teleurgesteld over de voor het CDA negatieve uitslag van de verkiezingen”, stelt Elly van Steen van de Christen Democraten. Het CDA won in Raalte nog een zetel tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart “Een resultaat waar we trots op zijn. Graag hadden we ook landelijk onze lokale winst terug willen zien, maar helaas.”

“We hebben tijdens de campagne Sabine Uitslag en Eddy van Hijum volop gesteund, net als de steun voor Jan Peter Balkenende, We hopen dat Sabine en Eddy zitting krijgen in de nieuwe fractie. Voor Eddy staat dat vrijwel zeker vast, wat Sabine betreft moeten we dit nog afwachten. Maar onze regionale belangen zijn bij hun in goede handen, denk maar aan de N 35!”

“Verkiezingen betekent winnen of verliezen. Maar de uitslag zoals hij is, geeft nog geen duidelijkheid over hoe onze regering eruit gaat zien. Maar namens het CDA Raalte feliciteren wij de winnaars en wensen ze wijsheid toe om een stabiele regering te vormen.”

Van Steen wil op lokaal niveau weer zo snel mogelijk over tot de orde van de dag. “Vanuit het bestuursakkoord gaan we binnenkort de balans realiseren tussen bezuinigen en een toekomstbestendig beleid. Lokaal en landelijk onder ons verkiezingsmotto ‘slagvaardig en samen’. Dat betekent je verantwoordelijkheid nemen, pijnlijke keuzes maken, er op gericht onze programmapunten te realiseren, of vanuit oppositie of regeringsdeelname. De tijd zal het uitwijzen.”

“De politieke verhoudingen in Raalte zijn van een andere orde, dan de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Maar als keuzes en beleid de komende raadsperiode zoveel mogelijk op basis van argumenten gemaakt worden, dan kunnen verschillen in politieke uitgangspunten een positieve bijdrage leveren aan het debat. En dat is waar het in onze democratie omgaat!”

Ben Nijboer, VVD Raalte: “Een fantastisch resultaat. De VVD voor de eerste keer in de geschiedenis de grootste partij! Het zullen lastige coalitiebesprekingen worden, maar dat gaat helemaal goed komen. Mooie is ook dat VVD-Raalte de stijgende lijn heeft doorgetrokken. In Raalte is VVD de grootste stijger! 3929 stemmen! Ten opzichte van 2006 in bijna alle stembureaus, dus ook de buurtdorpen, winst en dat is lekker. Dat stimuleert. Wij gaan door op de ingeslagen weg. Mooi is ook dat Salland weer een extra vertegenwoordiger in de Tweede Kamer heeft: Malik Azmani uit Ommen!”

Willy Lourenssen heeft de verkiezingsnacht als een thriller ervaren (“wat deed je op de verkiezingsavond van woensdag 9 juni 2010?”): “Met 15 zetels blijven we natuurlijk een politieke factor van betekenis”.

“Teleurgesteld ben ik het meest over de lagere opkomst: het vertrouwen in de kracht van de democratie staat op het spel. Veel stemmers hebben door hun stem ook hun vertrouwen opgezegd in de heersende politieke elite. Vertrouwen terugbrengen onder de mensen is een schier onmogelijke opgave in een geïndividualiseerde samenleving, waarin solidariteit onder druk staat.”

“Eerst is het woord aan de winnaars, de VVD en de PVV. Maar volgens mij wordt de vorming van een rechtse coalitie erg lastig. Bovendien heeft deze coalitie geen meerderheid in de Eerste Kamer. Datzelfde geldt ook voor een coalitie Paars+ met VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Als dat mislukt komt een linkse coalitie (PvdA, GroenLinks en SP) in beeld met het CDA erbij, dat na zijn verlies wellicht een socialere koers wil gaan varen. En dus is er een grote kans dat de SP nodig is voor het vormen van een kabinet.”

De verkiezingsuitslag geeft Arie van der Wilt, PvdA Raalte, een dubbel gevoel. Het PvdA-herstel zet door maar tegelijk is er ook een grote versnippering en de zwaai naar rechts. “De veelheid aan partijen geeft de verdeeldheid in het land weer. Veel partijen maar feitelijk slechts twee mogelijkheden: ieder voor zich, of we doen het samen! Wat de PvdA betreft stoppen we met polarisatie en met het zoeken van zondebokken, we gaan samen aan de slag!”

De vraag is natuurlijk wat dit alles nu voor Raalte betekent. “Komt er een ‘rechts’ kabinet dan is zeker dat de bezuinigingen nog meer door de gemeenten moeten worden opgevangen. We zullen sneller moeten bezuinigen en er is minder geld vanuit het rijk. De gevolgen hiervan zullen voor onze inwoners voelbaar worden. Wat er ook gebeurt, de PvdA Raalte zal zich blijven verzetten tegen bezuinigingen ten koste van de kwetsbare groepen. Wij zetten ons in voor het behoud van voorzieningen, de kwaliteit van het onderwijs, en voor een duurzame ontwikkeling van Raalte.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.