ontmoeting van mensen met en zonder beperking

Op vrijdag 11 juni organiseert Nijland & Kroes in samenwerking met de gemeente Raalte en De Parabool een Prokkel. Prokkel staat voor ‘prikkelende ontmoeting’ en is de naam voor de jaarlijkse verstandelijk gehandicapten tweedaagse. Dit evenement heeft als doel de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking te vergroten, dus het versterken van hun maatschappelijke positie.

Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder beperking, zowel op lokaal, regionaal als landelijk niveau. In elke provincie vinden op 11 en 12 juni Prokkels plaats. Dit jaar zijn er al 155 Prokkels landelijk aangemeld en elke dag komen er meer bij. Tijdens deze ontmoetingen staan de mogelijkheden van mensen centraal. Een uitstekende manier voor mensen met een verstandelijke beperking om te laten zien dat ze veel meer kunnen dan doorgaans gedacht wordt. Meer informatie over prokkelen vindt u op staging2.prokkel.nl

Vanuit de landelijke organisatie Prokkel heeft Nijland & Kroes het Prokkelen in Raalte als activiteit op zich genomen met medewerking van de regionale zorgaanbieder De Parabool en de gemeente Raalte. De Parabool ondersteunt kinderen, (jong) volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking of aanverwante stoornis en hun omgeving.

Voor zowel Nijland & Kroes als De Parabool geldt dat zij streven voor volwaardige deelname aan de samenleving waarbij eenieder zich zo optimaal mogelijk kan ontplooien. De doelstelling van de Prokkel sluit daarom ook haarfijn aan bij de visie en missie van beide organisaties.

Op 11 juni worden op het gemeentehuis in Raalte voor één dag tien werkervaringsplekken gecreëerd waar `gewoon en bijzonder` elkaar ontmoeten. ‘Het kennis- en praktijkcentrum Nijland & Kroes stelt duurzame participatie centraal en vanuit dit oogpunt zijn we betrokken bij de jaarlijkse verstandelijk gehandicapten tweedaagse’, aldus Niels Kleine Koerkamp, de projectleider van dit initiatief. ‘Zo kunnen we ervoor zorgen dat de toegang voor deze mensen tot de (reguliere) arbeidsmarkt makkelijker wordt en deze doelgroep als serieuze arbeidskrachten beter bekend en herkenbaar wordt gemaakt.’ Woordvoerder Karin Gerritsen van De Parabool vult aan: ‘Bij De Parabool ‘prokkelen’ we in feite dagelijks. Door middel van kleinschalige werkplaatsen, winkels en ateliers in de regio en door deelname aan vele markten en beurzen leggen wij continu de verbinding met de maatschappij. Deelname aan het evenement op 11 juni is voor onze organisatie een kans om de mogelijkheden van onze cliënten nog eens extra onder de aandacht te brengen. Wellicht brengt het andere organisaties of bedrijven op een idee om met onze jobcoach in contact te treden.’

De deelnemers zullen deze dag in en rondom het gemeentehuis op de verschillende afdelingen assisteren bij het uitvoeren van werkzaamheden, zoals post rondbrengen, mensen ontvangen, koffie rondbrengen, toezicht houden in het zwembad, enzovoort. ‘We verwachten een leuke dag waarin we van elkaar kunnen leren en de kloof tussen `gewoon en bijzonder` kunnen verkleinen’, aldus de organiserende partijen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Niels Kleine Koerkamp of Inge Kroes

Kennis- en praktijkcentrum Zorg en onderwijs

Enkstraat 117, 8102 GK Raalte

T: 0572-320504

I: staging2.mianijland.nl

Stichting de Parabool

T: 0570 – 627973

E: jobcoach@deparabool.nl

I: staging2.deparabool.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.