olst bouwt 25 koopwoningen van afval

Het haalbaarheidsonderzoek wijst uit dat het bouwen van 25 Aardehuizen haalbaar is. Op maandag 21 juni ondertekenen de drie betrokken partijen een overeenkomst waarin de partijen hun samenwerking vastleggen..

Een Aardehuis staat beter bekend als een “Earthship.” Sinds de jaren ’70 werden daarvan wereldwijd ruim duizend stuks gebouwd. Het grootste aantal staat in de Verenigde Staten, waar de bedenker en architect Michael Reynolds woont. Europa telt slechts een handjevol Earthships. In Nederland zijn nog geen Aardehuizen gerealiseerd als woning. Alleen Zwolle legde vorig jaar de laatste hand aan een Earthship, dat fungeert als theehuis. Om er te kunnen wonen, moeten strenge bouwvoorschriften worden nageleefd. Met het afronden van een haalbaarheidsstudie heeft Vereniging Aardehuis samen met zijn partners aangetoond dat het wel degelijk kan.

De organisatie schat in dat er gedurende de twee bouwjaren in totaal tussen de 500 en 600 vrijwilligers op de bouwplaats bezig zullen zijn, begeleid en gehuisvest moeten worden. Het Aardehuis-concept is qua materiaalgebruik eveneens uitzonderlijk. De dragende muren worden gebouwd van met zand gevulde, keihard aangestampte autobanden en de ook binnenmuren kunnen van afvalmaterialen worden gemaakt.

De muren worden afgewerkt met leem.

Eenmaal gebouwd, hebben de bewoners van een Aardehuis in principe geen kosten meer aan nutsvoorzieningen. Elektriciteit en warm water wordt verkregen via zonnepanelen. Het Aardehuis vangt regenwater op en filtert dit tot drinkwaterkwaliteit. Ook de zuivering van afvalwater neemt het gebouw zelf voor zijn rekening.

Vereniging Aardehuis wil met het project tevens een statement neerzetten wat betreft de kosten van ecologisch verantwoord bouwen en wonen. “We hebben in onze doelstellingen opgenomen dat we willen bouwen voor elke beurs. Vandaar ook dat we door de deelname van SallandWonen ruimte hebben voor een aantal huurwoningen,” licht initiator Paul Hendriksen toe. De deelnemers aan het project denken dat de kosten van de koopwoningen ongeveer 150.000 euro worden.

Eind 2012 wil de vereniging het laatste Aardehuis opleveren. Voor de meeste woningen zijn al bewoners gevonden, maar de vereniging is voor nog enkele woningen op zoek naar toekomstige bewoners. Voor wie daarin belangstelling heeft, staat een bijeenkomst op planning op 2 juli. Meer algemeen geïnteresseerden worden op 18 juni al bediend. Dan houdt de vereniging in Deventer een informatieavond over het project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.