o van overijssel spectaculair van start

De O van Overijssel is zondagmiddag aan zijn 130 kilometer lange wandeling begonnen op de grootste cirkel die binnen Overijssel te trekken is, op zoek naar het karakter van de streek, op zoek naar verhalen van bewoners. Gedeputeerde Buursink wenste het project, dat een van de grote festivals van de provincie Overijssel is, veel succes. Initiatiefnemer Bruno Doedens gaf bij het vertrek aan te hopen op een groots slot van de O op 5 september. Dan moet er op de cirkel een dorpsfeest van 130 kilometer gehouden worden.

De O van Overijssel startte zondag in Marle. Ja, dat is Overijssel en het valt ook op de cirkel. Een mooi begin, omdat de bol eerst over de IJssel moest voor zijn cirkel in Overijssel. Ook een mooie startplaats omdat de inwoners van Marle zich helemaal geen Overijsselaar voelen. “Als we het pontje over gaan naar bijvoorbeeld Raalte”, nemen we brood mee”, grapte Wim Westhoff. Samen met zijn vrouw Elly waren ze het eerste gastgezin van het SLeM-team dat de bol Overijssel rond duwt. De komende drie weken strijkt de O steeds ergens anders in weiland of achtertuin neer.

“Stel je voor dat je bedenkt dat je een bol van vier meter de provincie rond wil duwen om ‘te verbinden’. Stel je voor dat je een stukje Overijssel vindt met een stuk of 70 inwoners dat zich helemaal geen Overijssel voelt. Stel je voor dat je daar in een weiland mag slapen met een tentenkamp en stel je voor dat je daar dan heerlijk mee mag eten. Stel je voor dat de overbuurman een amfibivoertuig op stal heeft staan om de bol over de IJssel te brengen en stel je dan ook nog eens voor dat een andere buurman een hoogwerker heeft voor de cameraploeg die van het geheel een documentaire wil maken. Met zo’n verhaal zouden we in Amsterdam zeggen dat de man met dat verhaal iets geslikt heeft. Maar hier is het allemaal gebeurd”, aldus een van de SLeM-leden. SLeM staat voor de stichting landschapstheater en meer uit Amsterdam en wordt aangevoerd door Bruno Doedens (man van de streek, want afkomstig uit Heeten, gemeente Raalte). Deze stichting tekent voor het project.

De bol van Overijssel rolt zondag naar Windesheim. In drie weken rolt hij met de wijzers van de klok mee langs de oost, noord, west en zuidlijn van de cirkel (via staging2.ovanoverijssel.nl kun je hem volgen) van de ene windstreek naar de andere en komt dan zondag 11 juli weer in Marle aan. Daar – zo heeft Willem Blom van Plaatselijk Belang beloofd – zal de bol met een groot feest ontvangen worden. Voor de O is dat echter pas het begin van een zomer lang activiteiten. De cirkel die nu gewandeld wordt, is de hele zomer fietsroute. Omdat die over wegen gaat is die niet 130 maar 180 kilometer lang. En tot slot is er op 5 september een groot volksfeest. Dat feest wordt de komende drie weken in de steigers gezet. Onderweg worden bewoners van de cirkel gevraagd hun medewerking te verlenen. Als iedereen een klein stukje voor zijn rekening neemt is het volgens het principe van vele handen maken licht werk naar de maatstaven van Doedens inderdaad te realiseren. “We hebben dat samen me Sallandus in 2008 ook laten zien toen 150 jaar Overijssels Kanaal gevierd werd met het Langste Lente Licht. Toen brandden er meer dan 2000 fakkels tegelijk, allemaal door vrijwilligers aangestoken. Zo gaan we dat nu weer doen.”

Wie mee wil helpen het langste dorpsfeest te organiseren kan zich via staging2.ovanoverijssel.nl aanmelden. Wie die dag iets wil doen op de cirkel – met een band spelen, schilderen, plattelandsproducten verkopen of wat dan ook – die kan op diezelfde site terecht. 100.000 Man publiek bereik je niet gauw weer… Hoewel, Doedens gaf bij de start van de O van Overijssel aan dat het wat hem betreft een blijvertje wordt. “Over tien jaar is het vast in ons aller geheugen gegrift: de eerste zondag van september hebben we groot feest op de O van Overijssel.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.