kosmische landschappen in het nijenhuis

Kosmische landschappen is de nieuwe voorstelling in Museum de Fundatie in Kasteel het Nijenhuis. Anneke Wilbrink is de schilderes van deze verzameling schilderijen en voor de expositie maakte ze zelfs nog wat nieuwe stukken. De tentoonstelling is te zien van zondag 27 juni tot en met 10 oktober.

De schilderijen van Anneke Wilbrink zijn niet alleen groot van formaat, ze zijn ook groots en meeslepend in hun werking. Ze nemen je mee naar wervelende werelden waarin hedendaagse architectuur zich verbindt met landschappen en lijnen zich overtuigend bewegen vanuit een innerlijke noodzaak. Wilbrink schildert met eerbied voor de strijd om helderheid en eerlijkheid die ze bij Van Gogh aantreft, met de bezetenheid van De Kooning en met de nonchalance van Pollock. Ze citeert ogenschijnlijk onbekommerd en speels uit de rijke traditie van de moderne en postmoderne schilderkunst en voegt al doende haar eigen visie toe aan de geschiedenis van de hedendaagse kunst.

Na de Contantijn Huygens Academie in Kampen volgde Wilbrink een masteropleiding aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. Ze ontving tweemaal een Startstipendium, gevolgd door een Basisstipendium van het Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunde (BKVB) in Amsterdam. In 2002 werd ze genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en in 2004 voor de Prix de Rome. In 2006 ontving ze – na wederom een nominatie – de Koninklijke Prijs uit handen van Koningin Beatrix.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.