kinderopvang t schoapie nu echt klaar

Martin Nikamp en zijn vrouw Silvia hebben de deuren van hun boerderij al sinds eind 2008 geopend voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Eerst hadden ze daartoe enkele units tot hun beschikking, maar sinds maart dit jaar is een schuur (omgebouwd tot) en ingericht als groot luxe kinderdagverblijf. Dit verblijf biedt ruimte aan drie groepen, twee van twaalf kinderen voor de dagopvang (baby’s en peuters van 0 tot 4 jaar) en één van circa twintig kinderen voor de buitenschoolse opvang (4 t/m 12 jaar). Vijf medewerkers waken over de kinderen. De ruimtes zijn van alle gemakken voorzien. Slaapplekken voor de peuters en commodes zijn aanwezig. Hoewel het boerenerf en het terrein van het kinderdagverblijf strikt van elkaar gescheiden zijn, kunnen de kinderen het boerenleven van wel heel dichtbij aanschouwen. Sterker nog, de ruimte voor de BSO en de centrale hal van het hele verblijf grenzen aan een open stal voor koeien en/of schapen. Een raam is alles wat de kinderen van de dieren scheidt.

’t Schoapie beschikt buiten over een grote omheinde speelweide waar de kleinsten naar hartenlust kunnen ravotten. Voor de wat oudere kinderen is er een voetbalveldje. “En op de boerderij kunnen ze, natuurlijk onder begeleiding, spelen met schapen, biggetjes, koeien, konijnen, kippen, pony’s, noem het maar op. Meehelpen met simpele klusjes als het voeren, kan ook. We hebben hier een bijna een complete kinderboerderij. Daarnaast kunnen ze ontdekken wat er allemaal groeit in de moestuin. We hebben ingezet op veel ruimte, niet alleen buiten, maar ook binnen. Voor kinderdagverblijven geldt een landelijke norm van 3,5 vierkante meter per kind, maar bij ons is het zo’n zes vierkante meter!”

Met het kinderdagverblijf heeft Martin het over een volledig andere boeg gegooid. Zijn activiteiten als boer heeft hij op een lager pitje gezet. Na twintig jaar vond hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. Wel houdt hij 250 vleesvarkens en daarnaast circa 25 zeugen, tien koeien en veertig schapen. “Ik wil de agrarische bestemming ook behouden”, stelt hij. “Ook met het oog op ’t Schoapie. We plaatsen ons tenslotte ook in de markt als kinderopvang op de boerderij.” Last van de omslag in zijn leven heeft hij niet gehad. “Dit werk is sociaal gezien een hele verrijking. Varkens zeggen niks terug, kinderen wel, ha ha! Maar ik merk gewoon dat ik van het werk op het kinderdagverblijf een voldaan gevoel krijg en er veel energie aan over houd!”

Sinds dat Martin en Silvia eind 2008 startten met hun kinderdagverblijf is de belangstelling geleidelijk aan groter geworden. “Het is mooi met ons mee gegroeid. Een van de groepen voor de dagopvang zit al vol. Als het in dit tempo doorgaat, zitten we over een jaar vol. Je moet ervoor zorgen dat de mensen ook zien waar je mee bezig bent. In het begin kregen we nog wel eens verraste reacties, maar als die mensen het hele verblijf dan ook daadwerkelijk gezien hadden, waren ze enthousiast. De verwachting is dat ouders in de toekomst steeds meer gaan shoppen. Dat ze het beste adres voor hun kinderen willen. Ik denk dat we dan op de boerderij een duidelijke meerwaarde hebben en dat tegen een concurrerende prijs.” Silvia: “Ik had laatst een vrouw aan de lijn die naar een flatje zou verhuizen. Die paar extra kilometer op de fiets had ze er graag voor over om ervoor te zorgen dat haar kind alle ruimte en vrijheid zou krijgen. En ze is echt niet de enige. We krijgen aanmeldingen binnen vanuit de ruime regio rond Mariënheem. Tot aan Deventer, Nijverdal en Lierderholthuis aan toe.”

Kinderopvang ’t Schoapie is gevestigd aan de Raamsweg 47a in Mariënheem. De kinderopvang is elke werkdag geopend van 7.30 tot 18.00 uur. Wat de BSO betreft, halen de medewerkers van ’t Schoapie de kinderen op van de scholen in Mariënheem, Raalte, Heeten en Nieuw Heeten. Voor meer informatie kun je bellen naar 0572-354740 of 06-11482391.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.