kinderen duwen de o door overijssel

De bOl rolt door. Donderdag heeft hij Nieuwleusen verlaten en is nu in Balkbrug. Dagelijkse columnist Gert Hage – uit Amsterdam – kijkt zijn ogen uit.

“Auto na auto draait vanaf kwart voor acht het parkeerterrein van sportpark ‘De Schakel’ in Nieuwleusen op. Het zijn de moeders van het dorp – en een enkele vader – die hun kinderen naar de nabijgelegen scholen brengen. We tellen één zwart jongetje, de overige kinderen zijn lelieblank. Het zijn de ‘hardwerkende Nederlanders’, waar VVD-leider Mark Rutte tijdens de verkiezingcampagne zo vaak aan refereerde.

Begeleid door enkele honderden kinderen zet de bol zich in beweging. Er wordt gespeeld en gelachen, de zon schijnt uitbundig. Het is een opgewekte ochtend. Even na de middag wordt het punt bereikt waar de gemeentegrenzen van Dalfsen, Ommen en Hardenberg elkaar raken. In Ommen komt mogelijk een zorgboerderij, haar buurman uit Dalfsen is boer, de andere buur zit voor GroenLinks in de Gemeenteraad van Hardenberg.

Verder gaat het richting Balkbrug, waar aan de Achterweg de nacht zal worden doorgebracht. Het lintdorp langs de provinciale koestert zich tevreden in de middagzon. De huizen staan strak in de verf, de auto’s zijn nieuw en in de tuinen staan de bloemen keurig in het gelid. De welvaart spat van de gevels af, de sociale controle doet de rest. Op het terras van hotel annex eetcafé d ‘Olde Heerd, zet een achttal Duitse bouwvakkers het mes in een schnitzel met zigeunersaus. De kapper van het iets meer dan duizend inwoners tellende dorp heet ‘Haarmode Artistiek’, het steakhouse ‘Brasil’, de pizzeria ‘La Terrazza’ en de plaatselijke Chinees ‘Princess Garden’. Een vleugje buitenland op het Overijsselse platteland, Aan zelfvertrouwen geen gebrek in Balkbrug. Voor Ellerman Tuinmeubelen staat een zeker drie meter hoge houten stoel, op de etalageruit van de plaatselijke slager, ‘Van Broekhuizen & Zn,’ staat groot: ‘Europees kampioen, worstmaken 2009’. Even verderop een groot bord met de aankondiging dat hier de ‘Europa’s grootste sierbestratingspark’ is gevestigd, het zwembad, zegt de buurman, is het mooiste van Nederland. Waarin een klein dorp groot kan zijn.”

Tot zover de dagelijkse bijdrage van Gert. Waar komt de O overal nog meer na Nieuwleusen en Balkbrug? Dedemsvaart; Heemserveen; Hardenberg; Bruchterveld; Kloosterhaar; Bruinehaar; Langeveen; Geesteren; Harbrinkhoek; Mariaparochie; Almelo (Oost); Bornerbroek; Enterbroek; Enter; Elsenerbroek; Elsen; Markelo; Holten; Bathmen; Oude Molen; Lettele; Linde; Averlo; Middel; Boerhaar; Wijhe; Marle.

De O van Overijsel valt onder het festivalbeleid van de provincie Overijssel. Hierbij worden vier beeldbepalende festivals (KUNSTen OP STRAAT, ZwArt, Deventer Op Stelten en GrensWerk) financieel en inhoudelijk ondersteund en voegt een cultureel intendant hier -in samenwerking met het culturele veld- verbindende elementen zoals de O van Overijssel aan toe. De campagne Beeld van Overijssel vormt de paraplu van de in totaal tien onderdelen van de culturele zomer van 2010. Meer informatie: staging2.beeldvanoverijssel.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.