heeten wint publieksprijs duurzaam dorp

Heeten heeft de publieksprijs gewonnen tijdens de verkiezing van het meest duurzame dorp van Overijssel. Hoonhorst won de juryprijs en ging daarom met 1,3 miljoen euro aan de haal om een groot plan aan te pakken het dorp op alle fronten duurzaam te maken. De Heetense publieksprijs bedraagt 25.000 euro.

Bovenop die 25.000 euro krijgt Heeten ook nog een flinke subsidie vanwege de nominatie, een bedrag dat ergens tussen de 100.000 en 150.000 euro zal liggen, afhankelijk van het uiteindelijke plan dat aanpak dat ingediend wordt.. Dat geldt ook voor Heino, dat ook genomineerd was maar verder buiten de prijzen viel.

Heeten had haar Zonnekrachtidee gekoppeld aan nieuwe initiatieven in het dorp. Bijvoorbeeld de nieuwe wijk Veldegge heel energiezuinig te bouwen en een garage waar een paar elektrische auto’s geparkeerd staan voor iedereen die even vervoer nodig heeft, maar vanwege die extra auto’s niet zelf een tweede auto thuis hoeft te hebben.

Heino had haar plan gebaseerd op de te bouwen brede school in woonwijk de Kampen. Sporthal en nieuwe school zouden energiezuinig kunnen zijn, maar tegelijk ook energie opwekken voor huizen in de woonwijk. Ook wilde Plaatselijke Belang het verwachtte parkeerprobleem in de wijk aanpakken.

Aan de wedstrijd deden tien dorpen (waarvan één een stadswijk in Zwolle) mee. De gemeente Raalte had twee deelnemers. Gedeputeerde Theo Rietkerk was trots op de tien voorbeelden. Naar zijn mening toont de diversiteit van de planenn aan dat er veel menselijke energie in Overijssel is om duurzaamheid om te zetten van praten naar doen. Hij zag in de plannen alle reden binnen het provinciebestuur nog bredere aandacht te vragen voor duurzaamheid, omdat het thema al lang niet meer een zelfstandig onderwerp is, maar door alle geledingen van de politiek en van het dagelijkse leven heen snijdt.

De provincie had ondermeer vertegenwoordigers van ’t Natuurlijk Huus in Raalte uitgenodigd hun visie op op een natuurlijke wijze van bouwen, wonen en werken te geven.