gewoon carolien zenuwstelsel

Elk mens is geboren met ‘hardware’ die wat er wordt waargenomen (de prikkels) verwerkt. Deze hardware noemen we het zenuwstelsel. Prikkels, eigenlijk alles wat je zintuigen prikkelt en/of om je aandacht vraagt, horen bij het leven. Geluiden, geuren, alles wat je ziet, voelt, hoort, proeft, doet en denkt, zijn prikkels. Ook gedachten en emoties geven heftige prikkels. Iedereen wordt de hele dag geprikkeld en een prettig niveau van prikkels is juist goed voor je. Maar wat de een als prettig ervaart, is voor de ander teveel. Als het niveau aan prikkels te hoog is geweest, ontstaat er spanning in je systeem (stress).

Je bent overprikkeld. Je raakt geïrriteerd, hebt een kort lontje, kunt je slecht concentreren, je vergeet dingen, wordt emotioneel, angstig of onzeker, je denken wordt minder helder, je maakt sneller fouten etc. Door rust en ontspanning, zeg maar ontprikkeling, en eventueel wat extra hulp verdwijnt dat vervolgens weer vanzelf. Overprikkeling is een normaal verschijnsel.

Zo’n 30 procent van de mensheid heeft een gevoelig zenuwstelsel. Door hun gevoelige systeem, nemen deze mensen veel scherper, en daardoor genuanceerder, waar. Ook de intensiteit van een waarneming verschilt. Deze mensen worden zich bewust van dingen die anderen ontgaan en kunnen je een andere manier van kijken naar het leven meegeven. In de interactie met andere mensen, kunnen ze meer extra informatie (emoties, spanning, sfeer, stemming) dan anderen registreren. Zij kunnen bedrijfsmatig en maatschappelijk dus al heel snel kleine problemen aanvoelen en bewust maken. Als er geluisterd wordt, kunnen veranderingen aangebracht worden voordat grote problemen ontstaan. Je kunt je voorstellen dat dit heel belangrijk kan zijn!

Het waarnemen en verwerken (van prikkels) kost hen uiteraard wel energie en zij raken dus sneller vermoeid. Ze zijn vaker overprikkeld. Dat heeft niks te maken met weerbaar zijn of harder worden. Zij hebben een aangeboren gevoelig zenuwstelsel en gaan daarmee elk op hun eigen manier om. Deze mensen hebben regelmatig periodes van rust nodig (prikkelarme, fijne periodes) om te herstellen en weer op te laden. In de huidige snelle maatschappij is dit vaak een hele uitdaging. Dank aan alle lieve mensen die mij en andere mensen hebben aangehoord en geholpen in drukke en overprikkelde periodes!

Hoe verwerk jij alle prikkels? Welke hulp heb je daarbij nodig? Laat mij gerust jouw mening en ervaringen weten op info@carolienjonkman.nl Via dit mailadres kun je me ook vragen stellen. staging2.carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.