gewoon carolien pas op voor mij

Ik hoor vaak dat mensen bang zijn dat ik alles van ze weet als ik in het dagelijks leven met ze praat. Ik kan me daar een voorstelling van maken. Ik heb zelf een ervaring met een meneer op een markt. Terwijl ik zijn koopwaar bekijk, krijg ik van hem te horen dat ik binnen drie maanden een tweede kindje in de buik zal krijgen. Mijn man en ik kijken elkaar aan en denken;‘daar zijn we zelf ook nog bij.’ Op dat moment is het echter wel ons gespreksonderwerp. De informatie van de marktman geeft een onplezierig en onveilig gevoel. Ik vertel hem dat ik het heel vervelend vind dat hij mij ‘leest’, zonder mijn toestemming en daarnaast mijn toekomst invult. De man voldoet niet aan de regels die ik geleerd heb bij het vak beroepsethiek en die ik van binnenuit voel.

Wat zie je allemaal bij mij? Dat hangt sterk af van de mate van afstemming. Als ik bij jou op een ‘gewoon’ feestje ben, dan wil ik mij ontspannen en veel plezier hebben. Ik vind het heerlijk om te dansen. Ik heb dan geen behoefte om mijzelf op moeilijkheden af te stemmen. Ik zie dat als een kwestie van keuze en wel/niet achter mijn eigen keuze staan. Weet jij nu alles van me? Ik zag een bekende en liep naar haar toe. Terwijl ik dat doe, voel ik prikken in mijn buik. Ik vraag; ‘hoe is het met je?’ Ik voel weer prikken. Later blijkt dat de bekende net zwanger is en dat ze niet wil dat ik het weet. Ze zet haar stekels tegen mij op. Die angst is niet nodig. Wil je iets niet vertellen of laten zien, dan is dat jouw vrije wil. Ik kom daar niet aan. In de praktijk stel ik mij op jou af. Het is dan handig voor mij om te weten wat er niet lekker loopt in je leven en wat je wilt veranderen. Daar richt ik m’n aandacht op. Het oude, overbodige gaat dan weg. Vergelijkbaar met het resetten van een computer. Als er in een sessie iets is wat je me niet wilt vertellen, zal het me een gevoel geven dat het niet ‘klopt’. Het resetten kan dan niet volledig.

Afstemming op het leven. Toen ik nog lesgaf, was ik enorm zenuwachtig omdat een leerlinge specifiek mijn hulp had gevraagd toen haar vader, een collega van mij, bewust de trein tegemoet was gelopen. Die ochtend had een buurvrouw net mij haar ervaringen omtrent de zelfdoding van haar vader verteld. Ze was voor mij een engel die op het juiste moment kwam. Daarna kon ik nog beter de leerlinge en haar klas bijstaan. Een mooi voorbeeld van openheid naar en afstemming op het leven. Heerlijk.

Hoe zou jij je nog beter kunnen afstemmen op het leven? Heb je daarvoor openheid nodig? Wil je reageren, wat toevoegen of vragen dat kan via info@carolienjonkman.nl of via tel. 0572-358181 (op maandag, dinsdag en donderdag)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.