eikenprocessierups duidelijk aanwezig

De brandharen van de rupsen kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Het is belangrijk dat je uit de buurt van aangetaste eiken blijft en elk contact met de nesten en rupsen voorkomt. Ook in een oud nest kunnen nog brandharen zitten. Vermoed je dat je in een gebied komt waar de eikenprocessierups voorkomt, zorg dan dat je lichaam goed is bedekt en ga niet op de grond zitten.

Mocht je toch in aanraking zijn gekomen met rupsen, probeer dan niet te krabben of te wrijven, maar probeer de aangedane huid eerst te “strippen” met plakband. Spoel de huid daarna goed met lauw water. Een zachte, verkoelende crème met menthol, aloë vera of calendula kan verlichting geven. Bij een ernstige huidontsteking kan de huisarts eventueel een ontstekingsremmende zalf voorschrijven. Besmette kleren vormen een bron van verspreiding van brandharen. Ze kunnen het beste meteen worden uitgewassen, het liefst op 60 graden.

Als je in je eigen tuin of op je eigen grondgebied te maken krijgt met de eikenprocessierups, probeer het nest dan niet zelf te bestrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.