de theepot anderen mee laten genieten

Twee jaar geleden verhuisde Irma Krabbendam met haar partner Marije vanuit Nootdorp naar het voormalige brugwachtershuisje aan de Kanaaldijk Oost tussen Heeten en Schalkhaar (vlak naast het Overijssels Kanaal). Vanuit een drukke woonwijk naar het Sallandse platteland, een hele stap, maar de rustiek bevalt. Het duurde maar een jaartje of Irma opende er haar eigen ‘Rustpunt’: De Theepot. Nu, een jaar later, is De Theepot al een van de best bezochte Rustpunten. Maar daar houden haar ambities niet op. “Het liefst zou ik hier een thee- en koffiehuis willen openen. Maar ja, de financiën ontbreken! Op dit moment is het allemaal nog een droom.”

Irma en Marije voelden zich al snel thuis in hun nieuwe omgeving. “Vlak nadat we hier waren komen wonen, werd al het 150-jarig bestaan van het Overijssels Kanaal gevierd. De hele brug werd versierd. We vielen meteen met onze neus in de boter. Er was een barbecue en zo leerden we meteen de hele buurt kennen. We zijn heel snel opgenomen door de buurtschap. Er wonen hier aardige en vriendelijke mensen.”

Momenteel werkt Irma nog drie dagen in de week als maatschappelijk werkster in Den Haag. Ze ondersteunt ouderen met dementie die nog thuis wonen bij het vinden van de juiste zorgkanalen. Ze is op zoek naar een baan in deze regio. Haar partner heeft een baan gevonden als docente in Deventer. “We zijn hier komen wonen omdat de natuur, de weidsheid van het landschap, de mensen en de rust ons aanspraken. Mijn zus en mijn moeder wonen in Deventer en we hadden dus al vaak in deze regio gekampeerd. Zodoende hadden we ook al kennisgemaakt met de Rustpunten. Nadat we dit huisje hadden gekocht, kreeg ik al snel het idee om er hier zelf eentje te beginnen. Het is echt mijn project, Marije heeft andere hobby’s. Ik heb daarop in 2008 contact gezocht met Fred Heemskerk, de coördinator van de Rustpunten. Begin 2009 kregen we het groene licht!”

Een Rustpunt is een aan een fiets- en/of wandelroute gelegen rust/pauzeplaats waar de fietsers of wandelaars een kop koffie of thee of beker fris kunnen nuttigen met iets lekkers erbij. Dit is tegen een vrijwillige bijdrage. Ook kan men er gebruik maken van het toilet. Irma: “We hebben naast onze woning een terrasje gecreëerd en daar staat altijd een kastje met thermoskannen koffie en thee. We hebben onze theetuin leuk aangekleed en daarbij ook veel materialen uit de omgeving gebruikt. Verder laten we onze collectie tweedehands spulletjes zien.”

Maar dat zijn niet de enige activiteiten die Irma en Marije ontplooien vanuit hun woning. Irma verzorgt een cursus schilderen voor beginners, Marije biedt een beeldhouwcursus voor beginners aan. Daarnaast geeft Irma ook nog gitaarles aan de jeugd uit Lettele en omstreken. “Het is voorzichtig begonnen met twee kinderen en nu zijn het er al tien. Ze hoeven er niet veel voor te betalen. Ik vind het belangrijk dat kinderen kennis maken met een instrument. Ik kan ze de eerste basisbeginselen bij brengen en als ze dan verder willen, kunnen ze naar een muziekschool. Het is een stukje idealisme. Dat komt ook tot uiting in De Theepot. Wat wij hier hebben, daar wil ik anderen van laten meegenieten.”

De Theepot is sinds afgelopen weekend ook aangesloten op de nieuwe fietsroute De Heks van Lettele. Met als startpunt Lettele wordt er langs verschillende horecaondernemers en rustpunten gefietst, waar de Heks van Lettele van zich zal doen spreken. De route is 27 kilometer lang, maar kan voor kinderen worden ingekort tot 8 kilometer. Die krijgen bij het startpunt, café-restaurant De Koerkamp of firma Roesink een heksenpaspoort aangeboden. Op de verschillende rustpunten langs de route zijn stempels te halen en valt er van alles te doen rond het heksenthema. Bij terugkomst in Lettele krijgen de kinderen een verrassing. De route kan het hele jaar door worden gefietst, zeven dagen per week. Meer informatie over de route staat op staging2.deheksvanlettele.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.