de bol ontdekt hobbys in overijssel

Vanavond (zaterdag) staat de koffie klaar in de buurt van recreatiepark Stoetenslagh, ten noord-westen van Hardenberg. Rob en Dorine aan de Elfde Wijk in Heemserveen ontvangt de bOl.

Gert Hage: “Laatst nog had hij zijn sleutelbeen gebroken, toen hij met zijn 50 cc Yamathi, een klein, maar prachtig brommerproduct van eigen bodem, over de klinkers van het circuit in Holten schoof. Dick Toersen uit Balkbrug is 63 jaar. Zijn motto: “Het gaat bij het motorrijden om regelmatigheid, maar elke ronde vol gas is ook regelmatig.” Samen met enkele vrienden reist hij per motor half Europa af, waar ze dan een half uur per dag over de verschillende wedstrijdcircuits mogen racen. “Lekker, die adrenaline.”

Hij is niet de enige motorrijder aan de Achterweg in Balkbrug. Wijzend: ‘Die daar heeft twee BMW’s, daar staat een Honda in de schuur en twee huizen verderop hebben ze een paar klassieke motoren. Ja, we mogen graag racen in Overijssel.” De motorclub in Staphorst, een dorp dat niet bepaald bekend staat om zijn wilde levensstijl, telt 1500 leden en is daarmee de grootste vereniging van het dorp. Ze hebben een eigen crossterrein, op dinsdag worden de kinderen van het dorp onderwezen in de edele motorsport, met Pinksteren zijn er wegraces en altijd wel is er in de zomermaanden een of andere toertocht voor de leden. Behalve dat hij fanatiek motorrijder is, heeft Dick Toersen ook een hobby. Hij verzamelt motoren alsof het om postzegels gaat.

En ook van dat soort type mensen wemelt het in Overijssel. Ze beginnen met twee damharten en tien jaar later hebben ze een dierentuin, zoals de familie Ten Cate in Nieuwleusen. Voor de lol bouw je, naast je drukke werkzaamheden als melkveehouder, de kerk van Kampen op miniatuurformaat na en voor je er erg in hebt staat er een klein museumpje, met daarin alle belangrijke gebouwen uit de streek. Je koopt een oud huis en tovert het om in een villa. Of, zoals in het geval van Toersen, je restaureert in de avonduren een mooie klassieke Indian motor en plots heb je twee schuren vol met motors, de één nog fraaier dan de ander.

Overijssel als een uit de hand gelopen hobby. De verklaring?” Tsja, lastig. Maar ongetwijfeld heeft het iets te maken met tijd en ruimte. Combineer je die twee met een zekere gedrevenheid dan is het gevaar groot dat de schuur binnen de kortste keren vol staat met een hobby. Overigens, mevrouw Toersen heeft er zelf ook één – ze verzamelt miniatuurmotoren. Ze heeft er nu ruim driehonderd.”

De O van Overijsel – we kunnen het niet genoeg benadrukken – valt onder het festivalbeleid van de provincie Overijssel. Hierbij worden vier beeldbepalende festivals (KUNSTen OP STRAAT, ZwArt, Deventer Op Stelten en GrensWerk) financieel en inhoudelijk ondersteund en voegt een cultureel intendant hier -in samenwerking met het culturele veld- verbindende elementen zoals de O van Overijssel aan toe. De campagne Beeld van Overijssel vormt de paraplu van de in totaal tien onderdelen van de culturele zomer van 2010. Meer informatie: staging2.beeldvanoverijssel.nl

Waar komt de O overal nog meer?

Na Heemserveen gaat het (zondag) naar Hardenberg; Bruchterveld; Kloosterhaar; Bruinehaar; Langeveen; Geesteren; Harbrinkhoek; Mariaparochie; Almelo (Oost); Bornerbroek; Enterbroek; Enter; Elsenerbroek; Elsen; Markelo; Holten; Bathmen; Oude Molen; Lettele; Linde; Averlo; Middel; Boerhaar; Wijhe; Marle.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.