de bol is op de helft reden voor een kopje koffie

De bOl is dinsdag op de helft van de O van Overijssel. Voor een kopje koffie kun je vandaag terecht bij de familie Hilberink, Vermolenweg 58 in Langeveen. De verhalen van onderweg gaan gewoon door. Verhalenverteller Gert Hage kwam Jonny en Thérèse Boer van de Librije tegen bij huisgroenteteler Eef Stel.

“Nee, het hoeft van hem niet groter. Kansen genoeg, want hoeveel mensen hebben al niet aan de deur van zijn kas geklopt met de vraag of hij ook aan hun groente wil leveren? ‘’Maar’’, zegt Eef Stel uit Dalfsen, ‘‘ik ben een groenteteler, geen manager. Als je het niet redt op deze oppervlakte, red je het ook niet als je vijf keer groter bent. En ik kom uit Overijssel, gewoon is al gek genoeg voor ons.’’

Dik tien jaar geleden gooide hij het roer van zijn tuinbouwbedrijf om. ‘‘Ik had een mix van zeven bestrijdingsmiddelen nodig om een fatsoenlijke krop sla te kweken. Dat zag ik niet meer zitten.” Maar hij geeft toe, dat de zaken destijds ook niet al te best gingen. “Het halsje was er bijna af.” De bestrijdingsmiddelen en meststoffen zweerde hij af, tot verbijstering van zijn buren. In de plaats daarvan gaf hij zijn plantjes gevitaliseerd water, ofwel water dat positief is geladen. Jaar na jaar werd zijn groente smaakvoller, maar het duurde een klein tien jaar voordat de grond in zijn kassen de samenstelling had die hij voor ogen had.

Uit de verte klinkt het zware geluid van twee motoren. Even later komen de Harley’s van topkok Jonny Boer van Librije in Zwolle en zijn vrouw het erf van Stel oprijden. Samen lopen ze de kas in, proevend en keurend. Zo zijn er bietjes, een plant uit Schotland met een overtuigende oestersmaak, een chocoladebloemetje, maar ook een komkommer zoals een komkommer is bedoeld. Eef Stel is de vaste groenteleverancier van Librije. Jonny Boer, geboren en getogen in Giethoorn, betrekt al zijn spullen uit de streek. Kruiden plukt hij in het Vechtdal, de groente komen uit Dalfsen en de lammetjes van een Zwolse boer. ‘Laat je niks wijsmaken, cantharellen uit Overijssel smaken net zo goed als die uit Italië.” Nee, van hem geen klachten over Overijssel, de provincie wordt groener en bewuster, prijst hij. Maar mocht hij het voor het zeggen krijgen dan zou hij onmiddellijk in elke dorp een dorpsoudste benoemen. “De gemeentes worden steeds groter, met als gevolg dat ze niet meer weten wat zich in de dorpen afspeelt. De meest rare besluiten rollen daar soms uit.”

Tot zover Gert Hage’s verhaal van vandaag. Doel van de wandeling is ook dat mensen zich aanmelden om van 5 september het langste dorpsfeest ooit te maken. Aanmelden (om iets te doen op die dag of om te helpen organiseren) kan via staging2.ovanoverijssel.nl

De bOl is vandaag dus in Langeveen, gaat dan verder naar Geesteren, Harbrinkhoek, Mariaparochie, Almelo (Oost), Bornerbroek, Enterbroek, Enter, Elsenerbroek, Elsen, Markelo, Holten, Bathmen, Oude Molen, Lettele, Linde, Averlo, Middel, Boerhaar, Wijhe en is dan weer terug in Marle.

Op staging2.ovanoverijssel.nl kun je onder ‘kaart’ de wandeling volgen. Je ziet op de kaart drie lijnen. De gele stippellijn is de echte cirkel, de rode lijn wordt straks de fietsroute (die over veertien dagen gepresenteerd wordt) en is basis voor de wandeling, de blauwe lijn is de (met GPS vastgelegde) gewandelde route.

De O van Overijsel valt onder het festivalbeleid van de provincie Overijssel. Hierbij worden vier beeldbepalende festivals (KUNSTen OP STRAAT, ZwArt, Deventer Op Stelten en GrensWerk) financieel en inhoudelijk ondersteund en voegt een cultureel intendant hier verbindende elementen zoals de O van Overijssel aan toe. De campagne Beeld van Overijssel vormt de paraplu van de in totaal tien onderdelen van de culturele zomer van 2010. Meer informatie vind je op staging2.beeldvanoverijssel.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.