dansgroep ralda heeft nieuwe voorzitster

Na Gerrit Jan Gorter, Henk Veenendaal en Colard Sjerps gaat nu Henriët Arends het proberen als voorzitster van Dansgroep Ralda. Zij heeft grootste plannen met de groep en is vastbesloten om er wat moois van te maken. Moderniseringen waren al in gang, maar zij zet ze door.

Arends is al ruim twintig jaar verslingerd aan Ralda. Vanaf haar zevende danst ze al bij de groep, later kwam ze in het bestuur en nu heeft ze het uiteindelijk tot voorzitster geschopt. ‘‘Door persoonlijke omstandigheden zag ik eerder geen mogelijkheid om voorzitter te worden. Door de mensen die ik nu om me heen heb, was de keus makkelijk gemaakt’’, aldus Arends.

De kersverse voorzitster ziet het helemaal zitten: ‘‘Mijn hart ligt bij Ralda en met de mensen die ik nu om mij heen heb is het besturen iets van ons allemaal geworden. We hebben allemaal een danshart en creëren met ons zessen voorwaarden voor dansers, dansleiding en muzikanten om hun liefde uit te oefenen. Daarbij richten ze zich vooral op de jeugd, want de jeugd is de toekomst.

‘‘We hebben zo veel in huis en ik voel me er erg verantwoordelijk voor dit uit te dragen en voort te zetten. Daarnaast zijn er binnen het bestuur en daarbuiten vele kwaliteiten bij mensen die ik graag zou willen uitdagen, mogelijk met deskundige begeleiding, opdat wij ons professionaliseren waar mogelijk.’’ Ralda begint aan de uitdaging om de beeldvorming die over de dansgroep bestaat te veranderen. Zo spreken ze liever niet over ‘volksdansen’, maar over ‘Werelddans’. Dit woord heeft een veel positievere lading en lokt nieuwsgierigheid uit.

De verjonging zie je ook terug in het Orkest. Een van de doelstellingen is het begeleidend Ralda-orkest met een aantal jonge mensen uit te breiden. Op deze manier raken jongeren bekend met muziek uit de diverse culturen en spelen zijn onder begeleiding van en met ervaren muzikanten.

Op het gebied van dansen zie je de professionalisering door Kader-geschoolde dans- en muziekleiders op de dans- en muziekvloer te krijgen. Inmiddels wordt hieraan gewerkt. ‘‘Met een stel enthousiaste dansleidsters met wisselende ervaring is het erg leuk om te zien hoe dit opbloeit’’, aldus de voorzitster.

Ralda neem ook deel aan de Klankbordgroep van het Fit for life van de SCAS. ‘‘Wij zien hierin veel mogelijkheden waarbij de jeugd van Raalte wordt begeleid hun ‘life skills’ te ontwikkelen, maar daarnaast hopen we ook dat men ziet hoe aantrekkelijk werelddans is’’, aldus Arends. Naast het Fit for life project biedt Ralda ook workshops op basisscholen aan. Op staging2.allelandendansen.nl staat een compleet overzicht met de mogelijkheden hierin.

Tenslotte is het ook nog een uitdaging voor de nieuwe voorzitster om de financiën rond te krijgen. De subsidie-kraan gaat dicht, dus moeten de inkomsten uit optredens in binnen- en buitenland en acties komen. Ook de contributie draagt hieraan bij. Ralda doet mee aan een belactie van de Sponsorbingo loterij, dus als je altijd al mee hebt willen doen, stuur dan even een berichtje naar info@ralda.nl met je telefoonnummer en dan wordt je die dag zeker gebeld voor een lot.

Voor meer informatie over Ralda kijk je op staging2.ralda.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.