bezuinigen op welzijn is achteruitgang

Commentaar – Afgelopen week hebben verschillende partijen geprotesteerd tegen de bezuinigingen die in Raalte dreigen. Het moet wat minder met uitgeven en dan vallen er klappen, dan kan een gemeente niet meer doen wat ze altijd deed. Bezuinigen op kunst, cultuur en welzijn, dat is het makkelijkst. Er ontstaat wel wat tegenstand, maar als die storm weer is gaan liggen dan mis je er verder niets aan.

Zou je denken dat je er niets aan mist. Op korte termijn mis je er misschien niets aan. Op lange termijn leidt het tot uitholding van mens en maatschappij. Jos van den Born van het Hoftheater heeft dat begrepen en liet zien tot wat een creatieve geest in staat is. Hij werd niet boos – waar hij wel alle reden toe heeft – toonde zelfs begrip, maar kwam ook met het voorstel verder te praten. En daarmee haalde hij de angel heel slim uit de vechtersarena die de Raalter raadszaal is. Daar is geen ruimte voor onderling overleg met weloverwogen uitwisseling van standpunten. Daar wordt gevochten om een citaatje in de krant. De scherpste quote is de grootste kop in de krant, want dat verkoopt het best.

Van den Born nodigde de raad uit voor een ronde tafel gesprek over kunst, cultuur en ander welzijn in Raalte. Thema: wat heb je er aan. We nemen hier vast een schot voor de boeg. Kunst en cultuur zijn welzijn. Een asfaltweg is welvaart. Welzijn bepaalt veel meer het ‘goed voelen’ van de maatschappij dan dat welvaart dat doet. Sterker nog, welvaart is een onderdeel van welzijn. Welzijn is geen onderdeel van welvaart. Je kunt beter over een slechte weg naar een goed sportpark rijden dan over een goede weg naar een slecht sportpark. Raalte doet dat andersom: wel miljoenen voor een asfaltweg naar Tijenraan, maar tegelijk de huur van de sporthal duurder maken…

In de jaren tachtig is fors bezuinigd op welzijnswerk. Via de weg van geleidelijkheid probeerden sociaal cultureel werkers destijds thema’s als integratie over het voetlicht te brengen. Integratie van allochtonen, vrouwen, homoseksuelen, boerinnen, het gebeurde dankzij het welzijnswerk. Maar de clubhuizen gingen dicht, de vormingscentra waren voor geiten wollen sokken. Een grapje uit die tijd: het verschil tussen een welzijnswerker en een tram. Een tram stopt als die de draad kwijt is.

Achteraf is dat een waarheid als een koe. De welzijnswerker gingen tegen de stroom in door, stapje bij beetje boekten ze succes. Maar door bezuinigingen werd de beroepsgroep geminimaliseerd. Integratie werd stop gezet. En nu moeten we meer blauw op straat om de problemen de baas te blijven.

Nog een invalshoek. Kunst en cultuur zijn meer dan schouwburgbezoek. Kunst en cultuur is ook een schildersclub, toneelverenigingen, muziek maken. De burgerij vermaakt zich, maar ontwikkelt bovenal een creatief brein. Zulke breinen komen meer dan goed van pas in een tijd dat het financieel even wat minder gaat. Ook om leuke nieuwe feestjes te bedenken, maar vooral ook om dorp en platteland verder door te ontwikkelen. In plaats van achterstand vanwege bezuinigen, creëer je voorsprong door creativiteit.

Dat zal Jos van den Born van het Hoftheater de raadsleden wel gaan zeggen tijdens de ronde tafel-conferentie.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.