bericht vanuit zuid afrika vandaag op cnn

Gerard, Hans en René vallen in Zuid Afrika van de ene verbazing in het andere hoogtepunt. Maandagmorgen op ontbijt-tv bij RTL, ’s middags Nederland zien winnen van Denemarken, vandaag met 175 campers naar een nieuwe Oranjecamping. Even CNN kijken om dat konvooi te zien.

“Na het zingen van het volkslied van Bafana Bafana en Nederland en het uitwisselen van de beide nationale shirts, werd de Oranjecamping afgelopen weekend officieel geopend. Er volgde natuurlijk een feestavond die enigszins ‘verstoord’ werd door de overwinning van Duitsland, wat we op de schermen in onze grote feesttent konden volgen. Verder was er een optreden van de Ommenaren De Dikdakkers die de tent weer op zijn kop zetten en van de band Vanavond Niet Schat.

De volgende ochtend, de dag van Nederland – Denemarken, werden we al op tijd wakker van diverse sms’jes uit Salland die reactie gaven op ons interview in het Ontbijtnieuws van RTL4. Over de hele camping schalmden al vroeg diverse Oranje getinte liedjes. Erg prettig wakker worden dus. Op naar Soccer City, Soweto, Johannesburg. Zo’n 1000 Nederlanders en Zuid Afrikaanse Nederlanders gingen met de trein mee. Vlak voor Johannesburg kreeg de trein pech. We stonden een half uurtje stil. Gelukkig kwamen we met enige verdere vertraging net op tijd bij Soccer City aan om het Nederlands Elftal aan te kunnen moedigen.

Dit zeer mooie modern stadion was goed gevuld. Ruim 83 duizend mensen, waar er 92 duizend in gaan, zagen de wedstrijd. Onze schatting was toch wel dat een kwart tot een derde Oranjegetinte supporters waren. Naast de Denen en Nederlanders zaten er zeer veel nationaliteiten in het stadion. Het was wel nodig om je gehoor te beschermen. Wat maken die irritante vuzuela’s een herrie. We probeerden het wel om te overstemmen met gezang, maar dat gaat echt niet lukken. De sfeer is dan ook minder dan we bij wedstrijden in Europa gewend zijn. Echt goed voetbal konden we ook niet zien. Nederland speelde met de rem op. Net of ze te bang waren om te verliezen. Gelukkig viel met wat geluk de 1-0 net na de rust.

Met name met het invallen van Elia en Affelay kon Nederland wat meer druk zetten op de defensie van de Denen, wat uiteindelijk in de 2-0 resulteerde door Dirk Kuyt. Volgens de Fifa was Wesley Sneijder The Man Of The Match, maar wij en meerderen om ons heen vonden dat Mark van Bommel deze ‘titel’ verdiende.

Het feestgedruis die avond op de camping viel ons wat tegen. Velen waren zeer vermoeid van deze enerverende dag en bleven bij hun camper. Weer werd dus bewezen dat leven hier op hoogte, Johannesburg zo’n 1700 meter, vermoeiend werkt. In de feesttent was er weer live voetbal te zien tussen Italië en Paraguay. We zagen dat het daar in Kaapstad regende. Hopelijk is dat volgende week donderdag niet zo.

Vandaag staat er een excursie op het programma naar een Township. Gerard en Hans zijn daar naar toe, terwijl René, die nog steeds moet aclimatiseren, een rustdag heeft genomen. Morgen staat er weer een lange reis te wachten naar onze nieuwe locatie in Durban. Zo’n 500 km moet er dan afgelegd gaan worden. De bedoeling is om in ieder geval het eerste stuk in colonne te gaan rijden. Zo’n 175 campers, trucks en auto’s zullen dan in een grote Oranjecolonne gaan rijden. Het schijnt dat de hele media, waaronder CNN daar opnames van gaat maken vanuit helicopters.”

Word vervolgd…

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.