bericht vanuit zuid afrika tafelberg

Weer een bericht uit Zuid-Afrika. De mannen hebben pletterpetten uitgedeeld, die daarna in de berm gegooid en zijn ontvangen in Kaapstad alsof ze van Koninklijke huize kwamen. De mannen hebben plaatsen in het stadion goedgekeurd. Vandaag, vrijdag 25 juni, stond de Tafelberg en Robbeneiland op het programma. Die verhalen volgen misschien. De heren weten niet zeker of ze het redden om met hun drukke programma nog een deel 10 te sturen.

‘‘Donderdag 24 juni verzamelden we ons op het feestterrein om 10.30 uur. We liepen in een geweldig mooie parade naar het station van Paarl, zo’n 5 km. De Oranjecamping heeft als hoofdsponsor Heineken, dus krijgen we bijna elke dag wel een Pletterpet. Omdat dit de laatste wedstrijd was voor de Oranjecamping, werden alle Pletterpetten uitgedeeld, die we onderweg aan de plaatselijke bevolking konden geven. We waren nog geen 500 meter weg of we hadden al vele kinderen blij gemaakt met een Pletterpet. Toen moesten we ineens alle Pletterpetten in de berm gooien. De organisatie had een telefoontje van de FIFA gehad. We mochten er niet mee in parade lopen. Zo zie je maar dat de FIFA teveel macht heeft, of alles bepaaldt in Zuid Afrika.’’

‘‘Na een kilometer of 3 kwamen we dan door Paarl zelf heen. De plaatselijke bevolking stond aan de weg ons uit te zwaaien en succes te wensen. Het viel ons op dat er veel oorspronkelijke Nederlanders in Paarl wonen. Straten waren versierd in Oranje en Rood Wit Blauw. Eenmaal bij het station aangekomen stonden er wel rijen, 3 dik. Zo enthousiast zijn de mensen hier.’’

‘‘De reis naar Kaapstad, wat trouwens echt een hele mooie stad is, duurde een klein uurtje. Wat ons opviel toen we arriveerden was dat het station helemaal was afgezet voor ons Oranjesupporters. Toevallig liepen wij vooraan. Het leek alsof we de Koninklijke familie waren. Dat was een hele aparte gewaarwording. We werden begeleid naar het Fifa Fan Fest vlakbij het station, zo’n 500 meter lopen. Daar stond een DJ van de Supportersclub Oranje en zanger Danny Lukassen op het podium om ons te vermaken. Op een gegeven moment werd er een dame naar voren gehaald. Ze werd de Miss Oranje van Kaapstad. Nog geen minuut later kwam haar vriend ook het podium op. En wat je misschien niet zult raden, hij deed een huwelijks aanzoek. Na veel aarzelen of van verbazing zei ze JA.’’

‘‘Na een half uurtje hadden wij het er wel gezien. We gingen verderop de stad bekijken. Vele stalletjes, standjes en marktkramen stonden er. Terrasjes en pleintjes waren er in overvloed. De sfeer was heel gemoedelijk en gezellig. Volgens insiders gezelliger dan Parijs.’’

‘‘Op een gegeven moment zagen we een Sportsbar en hebben daar de wedstrijden van Italië – Slowakije en Paraguay – Nieuw Zeeland gekeken. Onder de andere bezoekers waren enkele Italianen, die niet zo’n leuke middag hadden, als dat wij dat hadden.’’

‘‘Na deze wedstrijden was het tijd voor ons om aan te sluiten bij de Oranjeparade richting het Green Point Stadium. Het leek wel Braziliaans Carnaval. Diverse muzieksoorten en dansen liepen naast ons, voor ons en achter ons. Rond een uur of zeven kwamen we bij het stadion aan. Dronken en aten nog even wat en we zochten onze plek op. Dit was bijna helemaal bovenin. Maar wel met heel goed uizicht.’’

‘‘De wedstrijd was er één zonder echte spanning. Voor de mensen uit Kameroen stond er naar onze mening veel meer op het spel. Men wilde echt nog minimaal een punt halen en de eer zien te redden.

Van de Zuid Afrikanen vonden wij dat ze meer voor Kameroen waren dan voor Oranje, dus was de pret er voor ons uiteindelijk niet minder om.’’

‘‘Na de wedstrijd liepen we weer de Fan Route terug naar het station, zo’n 2,5 kilometer. Om 0:00 uur ging onze trein terug naar Paarl waar we dit keer met bussen terug gebracht werden naar de Oranjecamping. Op de Oranjecamping was er aansluitend een feest wat helaas, of misschien wel goed na zo’n lange dag, om 3:00 uur afgelopen. De DJ moest er stoppen ivm geluidoverlast.’’

‘‘Vandaag, vrijdag 25 juni, zijn we van plan om de Tafelberg te gaan bezoeken en te kijken of we nog naar het Robbeneiland kunnen.’’

Wordt Vervolgd…

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.