als nederland scoort vliegen alle deuren open

Het begon allemaal begin jaren tachtig toen voetbalfanaat Johan Zwerink besloot om ter ere van een WK of EK zijn huizenblok te versieren met vele tientallen oranje vlaggetjes. Overbuur Jaap van Langen haakte er spontaan op in, zodat uiteindelijk twee huizenblokken oranje waren. Elk daaropvolgend EK of WK deden er meer blokken mee en in ’96 kleurde voor het eerst de hele straat oranje, waarmee een traditie was geboren. Johan en Jaap kregen daarbij hulp van steeds andere oranjefanatici zoals Herman Hutten, Henk v/d Bosch, Ritske Venema, Silvia van Langen, Ton en zijn zoon Gerben, Leo en zijn zoon Mark en Benno Zwerink en zijn zoon Delano. Maar nog steeds is het Johan (nu 68) die als oud-schilder bij elk huis de ladder op klimt om de linten met vlaggetjes aan de dakgoot te knopen. “We zijn er meestal een week mee bezig. We beginnen maandagochtend om negen uur en vrijdagmiddag rond twee uur zijn we er klaar mee. En in die tijd ben ik ook nergens anders mee bezig. En dan ben je klaar, en dan droom je erover, ha ha!”

Maar de voorbereidingen beginnen al veel eerder. Op dit moment vormen Johan, Bertus, Jaap en Mark de oranjecommissie van de straat. In februari gaat de aanvraag naar de gemeente en de woningbouw de deur uit. De vlaggetjes (dit jaar in totaal 5,5 kilometer) en andere versierselen worden gezamenlijk ingekocht. Elk huis lapt 7,50 euro. Johan: “We zijn laatst naar Kruiper geweest om alle rubberen ballen en hamers op te blazen. Toen we terugreden zat Jaap klem achter het stuur, ha ha!”

Het zijn flinke inspanningen, maar de hapjes en de drankjes die ze gedurende alle werkzaamheden krijgen aangeboden van de straatbewoners, maken alles goed. En dan natuurlijk de reacties nog als het allemaal eenmaal afgerond is. “Veel bewoners van Angeli Custodes en Swaenewoerd lopen hier vlak voor grote voetbaltoernooien naartoe om de straat te bekijken. Dan zie je de duimen omhoog gaan. De familie Poppe van De Zwaan woont hier ook vlakbij. ‘We vinden het fantastisch wat jullie doen’, vertelden die een keer. ‘We hebben alleen geen tijd om mee te helpen, maar als je klaar bent, kijk dan even bij ons in de garage’. Dat hebben we gedaan. Stond er een kratje bier en een schaal met haringhapjes!”

Samen achter Oranje, dat is het motto. Het is nog net niet zo dat tijdens wedstrijden van het Nederlands Elftal de hele straat bij elkaar zit, maar als Nederland net gescoord heeft, dan even wel. Bertus: “Dan vliegen overal de deuren open, komen er grote toeters tevoorschijn en is het een minuut lang een lawaai van jewelste. En dan snel weer naar binnen, want de wedstrijd gaat verder. In de rust vliegt iedereen de straat op om de eerste helft te bespreken. En als de wedstrijd afgelopen is opnieuw. Dan komen de kratjes bier tevoorschijn. Dat hoort er natuurlijk ook bij…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.