alpe dhuez beklimming berry en gait geslaagd

Berry Broekhof en Gait Middelkamp uit Broekland hebben donderdag op een tandem de top van de Alpe d’Huez bereikt. Het laatste stukkie moesten ze lopen, omdat het te zwaar werd, maar het grootste deel hebben ze fietsend afgelegd. De twee deden mee aan Alpe d’HuZes, een actie om geld in te zamelen voor het KWF. Berry en Gait hebben al met al zo’n 19.000 euro bijeen gebracht voor het goede doel. Vanavond rond half negen worden ze feestelijk ingehaald in Broekland

Maandagochtend vertrokken de twee naar Frankrijk. ’s Avonds kwamen ze aan om hun kamp op te zetten op een grote camping aan de voet van de Alpe d’Huez. “Ik denk dat de camping voor tweederde gevuld was met Nederlanders die meededen aan de Alpe d’HuZes”, vertelt Berry vrijdagmiddag. Hij is samen met Gait en hun kompaan Han van Dijk in een camper onderweg terug naar Nederland. “Een Deense man die daar net aankwam om vakantie te vieren, begreep er helemaal niks van. Wat deden al die Hollanders daar toch?”

Op dinsdag verkenden Gait en Berry op hun tandem de omgeving. Woensdag stond in het teken van een bergbeklimming. “We hadden daarvoor speciaal een berg uitgezocht. En dat ging woensdag eigenlijk redelijk gemakkelijk. Maar wat bleek nou, het stijgingspercentage was op die berg toch 2 procent minder dan op de Alpe d’Huez. En die 2 procent bleek toch wel funest te zijn, daar kwamen we op donderdag tenminste wel achter. Dat was net dat kleine beetje extra waar wij als ongeoefende fietsers niet helemaal op voorbereid waren. Rond kwart over negen zijn we begonnen aan de beklimming. We zijn tot ongeveer tweederde van de berg gekomen, maar daarna konden we echt niet meer. We zijn afgestapt om gewoon verder te lopen. Na een tijdje zijn we weer opgestapt om in elk geval op de tandem over de finish te komen. Al met al hebben we er zo’n vijf uur over gedaan.”

Graag hadden ze daarna enkele koude biertjes willen happen, maar dat zat er nog even niet in. “Nee, want we moesten ook weer terug naar beneden. En dat is best gevaarlijk op een tandem. Al met al heb je het wel over zo’n 225 kilo. En je moet ook gewoon tussen het vrachtverkeer doorrijden. Nee, de biertjes hebben we heel bewust nog even uitgesteld, maar dat hebben we ’s avonds wel weer goed gemaakt.”

Maar hoe dan ook was het een prachtervaring, zo laat Berry weten. “We kregen onderweg heel veel waardering. Overal stonden mensen te kijken. Die zagen de hele tijd wielrenners voorbij komen en dan verwacht je niet dat er zo’n tandem met twee van die clowns langs je heen rijdt.” Volgend jaar weer en dan met een tandem voor vier personen? “Nou nee, dank je… Dan mag je Lance Armstrong en Michael Boogerd wel meenemen en dan denk ik nog niet dat het gemakkelijk wordt. Dit is in principe een eenmalige actie geweest. Het was mooi zo!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.