werkzaamheden spoor op schema

De verrichte werkzaamheden zijn bepaald geen kleine operatie te noemen. Maar liefst 18,5 kilometer spoor wordt vervangen, op die 18,5 kilometer is ook direct het grintbed onder het spoor vernieuwd, 14 overwegen zijn vernieuwd, 3 wissels zijn vernieuwd en twee bruggen hebben nieuwe dwarsliggers gekregen. Als de werkzaamheden klaar zijn, kan het spoor er weer een jaar of vijftig tegen aan.

De twee bruggen die nieuwe dwarsliggers hebben gekregen, hebben direct ook een primeur voor Nederland. De dwarsliggers zijn namelijk gemaakt van gerecycled landbouwplastic. Het geluid dat veroorzaakt wordt door treinen die over de bruggen rijden, veroorzaken hierdoor naar verwachting minder geluid. Het vernieuwde spoor brengt minder geluid met zich mee.

Met de operatie aan het spoor is een bedrag van ongeveer negen miljoen euro gemoeid. Per minuut wordt er ongeveer 350 euro omgezet. Tijdens de werkzaamheden wordt er een trein ingezet die een lengte heeft van 400 meter. Deze trein legt de nieuwe blokken onder de rails en de rails zelf. Snelheid: Ongeveer 300 meter per uur. Per dag doet hij dus ongeveer 2,5 kilometer. Van deze treinen zijn er maar twee in Europa, de huur voor het mega-apparaat bedraagt een slordige 75.000 euro per dag.

De hele dag door werkt er minstens veertig man mee aan de operatie. Er wordt in drie ploegen gewerkt, waardoor er 24 uur lang doorgewerkt kan worden, om de operatie zo kort mogelijk te houden. De operatie wordt aangestuurd vanuit bedrijvenpand de Boeierd in Raalte, daar zit het coördinatiecentrum.

De operatie verloopt zeer voorspoedig. Ook omwonenden lijken niet veel hinder te ondervinden van de werkzaamheden. “Er zijn geen klachten binnengekomen over geluidoverlast. De enige klacht die binnen is gekomen, kwam uit Laag Zuthem: De vrachtwagens met bouwmaterialen reden door het dorp zelf heen. Omdat dit tijdens een schoolvakantie gebeurde, vonden veel ouders dit een onprettig idee. Hierop hebben we de aanvoerroutes per direct aangepast,” aldus Vinken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.