waarom hebben we eigenlijk sluitingstijden

De kroegen in Olst-Wijhe mogen een uurtje langer open. Door de week tot 02.00 uur. Op vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur. Dat is nieuws. Maar waarom eigenlijk? Omdat jongeren anders de laatste uurtjes nog naar Raalte of de stad gaan? Omdat feestjes en partijtjes dan net iets langer door kunnen gaan? Omdat er behoefte is onder de plaatselijke bevolking wat langer in de kroeg te zitten? Waarom zijn er eigenlijk nog sluitingstijden?

Het blijft ons immer verbazen hoe luchtig er over het Sallandse kroegleven gesproken wordt. Een pilsje meer maakt niet uit. Een uur langer aan de borrel is niet erg. En ook nog gewoon doorroken in het café, waar zeuren ze toch over. Af en toe een vechtpartij, een spoor van schade op weg naar huis of met de bromfiets tegen een boom? Vast wat gedronken.

Dat de café’s in Olst en Wijhe langer open gaan – als het kan al per omgaande – is even in het nieuws en dan draait de aarde weer gewoon door. Maar als de discussie over een coffeeshop aangezwengeld wordt, staat Salland op z’n kop. Zero tolerance is dan het beleid. Voor drugs mogen jongeren wel naar de stad. Voor drugs kan de lokale illegale dealer niet vroeg genoeg dicht gaan. En (inbraak-)schade wegens drugsbehoefte? Keihard aanpakken die lui. Verplicht afkicken.

De cafe’s een uurtje langer open. Benieuwd wie er die laatste uurtjes nog aan het schap hangt. Benieuwd ook wie er dan thuis zit te wachten. En benieuwd hoe gelukkig de baas is, die feitelijk ook die laatste uurtjes in het café betaalt.

Cafébezoek aanmoedigen en coffeeshops mijden als de pest. Het is geen combinatie. Maar nog wat anders: Nederland snakt naar minder regels. Waarom zijn er dan nog sluitingstijden? Laat een cafébaas het lekker zelf uitzoeken hoelang bij open wil blijven, Scheelt ellenlange politieke discussies over dat ene uurtje erbij of eraf. En het scheelt een hoop controle.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.