sallands open kratstapel kampioenschap

Als het aan het Raalter/Heinose buitensportbedrijf Omni Mobilae ligt, wordt kratstapelen de nieuwe volkssport van Salland. Op zaterdag 10 juli houdt Omni Mobilae namelijk de eerste editie van het Sallands Open Kratstapel Kampioenschap. Als het even kan het begin van een mooie traditie. De organisatie van het SOKK is in handen van Quintin Poelen uit Raalte, stagiair bij Omni Mobilae.

Quintin hoopt op zestien tot 24 teams uit de regio. Nou ken je het kratstapelen wellicht van één van de dorpsfeesten in de regio. Dan bestaan de teams uit twee personen die vanaf de grond een zo hoog mogelijke stapel proberen te maken. Maar bij het SOKK gaat het anders. Dan wordt één van de teamleden aan een kabel gezekerd en moet hij, staande op de krattenstapel zelf proberen om de stapel zo hoog mogelijk te maken. Elk team dient dan ook te bestaan uit vier personen. Een teamlid dat aan de lier komt te hangen, één deelnemer waaraan de ‘hanger’ gezekerd is, een helper (voor het aangeven van de kratten) en een vierde assistent die daar waar nodig kan bijspringen. De teams komen uit in een poulesysteem. Elk team speelt minimaal vier wedstrijden. Omni Mobilae wil voor het SOKK één of meerdere hijskranen inschakelen zodat meerdere teams tegelijk kunnen spelen. Voor het winnende team is er een wisseltrofee.

Quintin is student aan de opleiding Sport en Bewegen van het Deltion in Zwolle. “Het was mijn stageopdracht om een nieuw grootschalig evenement te organiseren. Ik denk dat dat hiermee wel gaat lukken. We willen het kratstapelen wat meer in de picture brengen. Het is beslist geen kinderspel. De deelnemers dienen minimaal 18 jaar oud te zijn. Iedereen mag een team formeren: vriendenclubjes, sportverenigingen, families, buurten, noem het maar op!”

Aanvankelijk was Quintin van plan om een NK te organiseren, maar dat bleek licentietechnisch gezien nogal lastig. “Daarom richten we ons nu op Salland. Hier heeft Omni Mobilae al een goede naam opgebouwd. De meeste mensen kennen het bedrijf wel. En ook kratstapelen is hier niet geheel onbekend. We willen ons hiermee ook gaan profileren in de regio. Op Ribs & Blues zullen we het SOKK bijvoorbeeld al promoten. De eerste keer hoeven we ook niet meteen honderd teams te hebben. We beginnen klein, maar wie weet waar dit tot gaat leiden.”

Het gaat die dag niet alleen maar om de sport. De deelnemende teams betalen elk 100 euro (25 euro per persoon). Daarvoor krijgen ze ook verschillende consumpties en een lunch aangeboden. Voor het publiek worden er ook verschillende omlijstende activiteiten georganiseerd. Uiteraard zijn consumpties ter plekke verkrijgbaar. Voor de kinderen is er een kids corner waar activiteiten als schminken en broodjesbakken worden aangeboden. De jeugd van 12 tot en met 18 jaar kan die dag onder begeleiding kennis maken met het kratstapelen. Quintin: “Ik zie het al helemaal voor me. We hebben hier een prachtige weide. Overal kraampjes en publiek en vooral veel gezelligheid. Het gaat vast heel mooi worden!”

Omni Mobilae is te vinden aan de Berkendijk 8-10 in Heino, tel: 0572-355876. Voor meer informatie en/of opgave kun je een kijkje nemen op staging2.omnimobilae.nl of mailen naar info@omnimobilae.nl. Na opgave neemt de organisatie contact op met de deelnemers om met hen de regels en de verdere details door te nemen. Bedrijven die hun naam willen verbinden aan het SOKK zijn ook welkom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.