ribs en blues heeft alle records verbroken

Het veertiende Ribs & Blues festival 2010 gaat de boeken in als het jaar waarin zo’n beetje alle records gebroken werden. Volgens tellingen van de REB (Raalter Evenementen Beveiliging) bij de twee nieuwe toegangspoorten hebben in het Pinksterweekeinde zeker tussen de 40 en 45.000 bezoekers Ribs & Blues en de Pinkster Party Raalte bezocht.

Met minstens 25.000 bezoekers was vooral Eerste Pinksterdag op de zonovergoten Domineeskamp een enorm feest. Ook op Tweede Pinksterdag kwamen naar schatting weer 12 tot 15.000 bezoekers opdagen om onder meer te genieten van de echte publiekstrekker Los Lobos.

De Amerikanen, al enkele dagen in Raalte verblijvend, maakten tijdens hun optreden meteen duidelijk door wie Rowwen Heze sterk is geïnspireerd. Bekende hitnummers van de Limburgers, zaterdag nog te gast op de Pinkster Party Raalte, zoals ‘Bestel Mar’ en ‘Zondag in het Zuiden’ werden in hun oorspronkelijke versies door het gezelschap uit Los Angeles gebracht. Met de klassieker ‘La Bamba’ kreeg het publiek in een weer stampvolle tent waar het naar verlangde.

Daarvoor bleek ook de naam en faam van Jan Akkerman nog immer groot te zijn, veel bezoekers kwamen speciaal naar Raalte voor deze Nederlandse gitaarlegende. Akkerman, begeleid door onder meer drummer Martijn van de Berg die een thuiswedstrijd speelde, had er zin in en gaf het publiek precies wat het wilde; veel klassiek hitwerk uit de tijd van het inmiddels bijna legendarische Focus. Waarvoor zelfs enkele leden van de Blizzards, inclusief manager en Raaltenaar Henk Aa, waren komen kijken. Of wilden die toch Los lobos zien en horen?

|De eerste en vierde band van deze tweede pinksterdag, Ruben Hoeke en Philip Sayce, trokken vooral de liefhebbers van stevige bluesrock. De Nederlander Hoeke, zoon van de legendarische Rob Hoeke, had weinig moeite om de eerste act van de tweede festivaldag te zijn. Daarbij geholpen door het feit dat de tent vrijwel meteen na de opening om 1 uur lekker volstroomde. Afsluiter van het 14e Ribs & Blues was Philip Sayce. De snoeiharde bluesrock van de in de VS wonende Brit was voor veel echte liefhebbers het hoogtepunt van de maandag. En leverde genoeg stof op om nog lang te discussiëren over wie nu de topper van R&B 2010 was; The Brew, King Mo, DeWolff of Walter Trout op zondag of toch Los Lobos, Jan Akkerman of Philip Sayce op maandag? De grote beeldschermen aan weerszijden van het hoofdpodium bleken in ieder geval een schot in de roos. Terwijl de klinkers die op het grootste deel van het terrein de vervelende ongelijke grasklinkers hebben vervangen veel tevreden reacties opleverden. De nieuwe stenen hebben inmiddels hun vuurdoop met bier wel gekregen.

Ribs & Blues trekt behalve blues- en muziekliefhebbers uit binnen- en buitenland, waaronder dit jaar opvallend veel Duitse bezoekers, ook veel mensen die komen om de goede sfeer, de spareribs, het feest of het groeiende omlijstende programma. De Kids Corner zat beide Pinksterdagen vol met jeugd en hun ouders, de stuntshow van Chuck Borden (7 keer op de beide festivaldagen) trok honderden bezoekers, terwijl Theaterland steeds populairder wordt en dit jaar dankzij de geslaagde samenwerking met het Hoftheater in Raalte, een ijzersterk continuprogramma bood.

Feitelijk is het programma van Ribs & Blues te groot en te afwisselend geworden om alles te zien, te doen of te beleven. Want waar de een speciale tattoo laat zetten, slaat de ander met meer of minder succes op de Kop van Jut. En waar de een voor de muziek komt, wil de ander vooral internationale straattheateracts zien. Waar iedereen het wel over eens is; een gratis festival van deze omvang is al bijzonder, maar de ontspannen en relaxte sfeer maakt Ribs & Blues echt uniek. In combinatie met het perfecte weer, afgezien van een iets koelere zaterdagavond, levert dat bezoekersaantallen op die hoger dan ooit waren. Waarmee de drempel voor het 15-e Ribs & Blues in juni 2011 meteen erg hoog wordt gelegd… Maar eigenlijk is dat al jaren zo.

Salland Centraal dankt Lauk Bouhuijzen voor de verslaggeving.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.