ribs en blues groter dan ooit

Ribs & Blues verwacht dit veertiende jaar tijdens Eerste en Tweede Pinksterdag (23 en 24 mei) weer tussen de 35.000 en 45.000 bezoekers op festivalterrein de Domineeskamp in hartje Raalte (Overijssel). In verband daarmee wordt de tent waarin de artiesten zullen optreden ook een maatje groter.

De organisatie van het grootste gratis bluesfestival van Nederland heeft weer flink geïnvesteerd in de internationale line-up. “Met topnamen als onder meer Los Lobos en Walter Trout uit de VS, The Brew en Matt Schofield uit het Verenigd Koninkrijk en Brainbox, Jan Akkerman, DeWolff en King Mo uit eigen land is het affiche mooier dan ooit”, zo stelt Lauk Bouhuijzen namens de organisatie.

Ook de Pinkster Party Raalte zaterdagavond 22 mei op hetzelfde terrein, het traditionele feestje vooraf, heeft een enorme publiekstrekker met Rowwen Heze. De Limburgse band viert dit jaar het 25-jarig bestaan met een speciale jubileumtour. Het optreden in Raalte is het enige in Overijssel. Ook de Amerikaanse soulzanger en ster in wording Ryan ‘ It Gets Better’ Shaw komt deze zaterdagavond, terwijl de Zwols/Luttenbergse band The Horse Company voor eigen publiek speelt.

Ribs & Blues is en blijft een festival voor jong en oud, voor muziek- en spareribsliefhebbers, het hele gezin én alle anderen. Voor de jongsten is er de feestelijke Kids Corner, voor de iets oudere jeugd het spannende Adventureland en voor iedereen Theaterland met internationale straatartiesten. En voor de liefhebbers van spareribs; op meerdere plaatsen zijn de beste spareribs van Nederlands rechtstreeks uit de originele Amerikaanse Cactus Jack’s en Oklahoma Joe’s te bestellen. De coördinatie van het grillgebeuren is voor het eerst volledig in handen van Jan te Wierike van café/brasserie De Schoenmaker in Luttenberg. Deze oud-Raaltenaar biedt veel meer dan spareribs alleen. “Het aanbod hebben we uitgebreid met speenvarken, zalmlenden, beenhammetjes, oerhammetjes en houthakkerssteaks. Voor de vegetariërs hebben we een met groenteragout gevulde paprika.”

Er is dit jaar weer een speciaal platform voor de rolstoelgebruikers. Ook zal de enige mobiele tattoostudio van ons land weer in Raalte staan, en zijn er leuke hebbedingetjes te koop in de speciale huisjes in de stijl van het oude zuiden van de VS. Ook wordt hard gewerkt aan enkele bijzondere attracties. Spectaculair wordt de stuntshow van de Amerikaanse Raaltenaar Chuck Borden die meegewerkt heeft aan tientallen films zoals Independence Day. Brandende mensen, auto- en motorbotsingen, er zal zondag- en maandagmiddag van alles gebeuren op de domineeskamp in hartje Raalte.

Wie kent ze niet, de buikschuivers Zündapps en Kreidlers, maar ook de hippe en minder hippe Puch, Tomos, Berini en Gazelle-brommers uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw? Op eerste pinksterdag zullen die inmiddels klassieke brommers ’s middags in grote getale te zien zijn bij Ribs & Blues. Oldtimerclub `t Oale Kreng organiseert die middag namelijk de speciale Ribs & Blues-toertocht met als bestemming de Domineeskamp in Raalte.

De Vroomshoopse oldtimerclub `t Oale Kreng werd opgericht in 1995 en heeft inmiddels meer dan 180 leden waarvan het grootste deel 23 mei mee naar Raalte komt. De start van de toertocht is om 13.00 uur bij Hotel Dalzicht in Nijverdal waarna het door rustige buitenweggetjes in Salland richting Raalte en de Domineeskamp gaat. Op het festivalterrein wordt een lange pauze ingelast zodat alle bezoekers rustig de prachtige oldtimers kunnen bekijken en bewonderen. “Ja jongen, daar reed papa (of opa…) vroeger ook op rond…”

Ook tijdens Ribs & Blues 2010 zal er weer een speciaal rolstoelpodium zijn. Dit podium staat nu niet meer helemaal achterin de tent, maar halverwege aan de linkerkant waardoor het zicht op de bands nog beter zal zijn. De vrijwilligers van de RPC (Rolstoel Podium Crew) zorgen dit jaar weer dat alles gesmeerd zal verlopen.

Ribs & Blues presenteert voor het eerst twee grote LED-walls van 4,5 bij 2,7 meter aan weerszijden van het podium. Daarop kunnen de bezoekers kijken naar een door vier camera’s geschoten beeldregistratie van de optredens op het podium. Verantwoordelijk is Groote Schaarsberg Audio Visueel, een Raalter productiebedrijf, ontwerpbureau en leverancier van audiovisuele apparatuur. Het bedrijf heeft al live-registraties van onder meer Van Velzen, Jan Smit en Ilse DeLange op het snel groeiende CV staan.

De poorten van het terrein gaan zaterdagavond 22 mei om 20.00 uur open. Het programma van de Pinkster Party Raalte begint om 20.30 uur. De bezoekers kunnen achtereenvolgens kijken en luisteren naar optredens van The Horse Company, Ryan Shaw en Rowwen Heze. De entree bedraagt 15 euro (in de vvk 10 euro). Ribs & Blues begint een dag later om 13.00 uur. Op het programma staan optredens van King Mo (NL); The Brew (UK); Jesse Dee (VS); DeWolff (NL); Matt Schofield (UK); Brainbox (NL) en Walter Trout (VS). Een dag later staan er vanaf 13.00 uur optredens op het programma van de Ruben Hoeke Band (NL); Jan Akkerman & Band (NL), Los Lobos (VS) en Philip Sayce (VS). Meer informatie op staging2.ribsenblues.nl en staging2.pinksterpartyraalte.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.