ribs en blues gaat alle records verbreken

‘You’ve got ribs? You’ve got beer? Awsome!’ De Amerikaanse gitaarbeul Walter Trout, de absolute muzikale uitsmijter van de eerste dag van Ribs en Blues 2010 vatte die lange, warme, drukke maar vooral ontspannen eerste Pinksterdag perfect samen. Niet eerder trokken zoveel mensen naar een warm en zonovergoten festivalterrein op de Domineeskamp waar achter de bars en eettentjes overuren gemaakt moesten worden. Waar het in vroegere jaren nog wel eens wat rustiger werd rond etenstijd, bleef het nu de hele dag vanaf de opening om 13.00 uur ’s avonds tot de sluiting dertien uur later druk en gezellig.

De Kids Corner en het Adventureland, domein van de kinderen, waren de hele middag een enorme trekpleister. IJs en frisdrank waren bijna niet aan te slepen en moesten met enige regelmaat aangevuld worden. Dat gold overigens ook voor de biertanks want het warme weer maakte duidelijk dorstig. Al werd voor sommigen de combinatie van veel zon en veel bier te machtig, zo merkten de mensen van het Rode Kruis. Theaterland, dit jaar voor het eerst in samenwerking met het Hoftheater, trok bij elke voorstelling honderden bezoekers en stuntman Chuck Borden liet zien hoe je als bezoeker mee kunt werken aan een echte stunt.

Muzikaal was deze eerste dag van Ribs & Blues een soort muzikale fruitmand met voor iedereen wat van zijn of haar gading. Trout was met zijn Radicals voor een stampvolle tent het hoogtepunt maar ook de andere 6 bands kregen het publiek dat ze verdienden. Festivalopener King Mo, winnaar van een wedstrijd met de bluessites Bluesforum.com en the Bluesman.nl, zou het normaal gesproken moeilijk hebben om de stemming erin te krijgen, maar kreeg meteen heel veel respons van een snel heel goed gevulde tent. Voor anderen (waaronder Walter Trout, zo liet hij zelf weten tijdens zijn eigen optreden) was het Engelse trio The Brew een onverwachte verrassing. Stevige bluesrock uit voorbije decennia maar gebracht met veel energie en met een even jonge als talentvolle gitarist. De echte bluespuriteinen vonden de ‘blanke soulboy uit Boston’ Jesse Dee daarna maar niks, maar anderen genoten van dit muzikale uitstapje van Ribs & Blues naar de soul.

Jong talent is er ook volop bij DeWolff. Het jonge Limburgse trio, volgende week ook op Pinkpop en bekend van optredens bij De wereld draait Door, knalde er op los. Ook Matt Schofield heeft zijn eigen aanhangers die de stevige bluesrock van de Engelsman waarderen. Een Nederlandse poplegende als Brainbox leverde zeer wisselende reacties op; de een vond het vergane glorie, de ander genoot op nostalgische gronden van oude popklassiekers als Summertime en Down Man. En dat zanger Kaz Lux zich niet meer waagt aan hoge tonen maakte daarbij helemaal niets uit. Toch was voor iedereen Trout het echte hoogtepunt. De Amerikaan, die sinds zaterdag in Raalte verblijft als tussenstop tijdens zijn huidige Scandinavische toernee, trad al 2 keer eerder op bij Ribs & Blues. De Amerikaan genoot zichtbaar van de ontspannen sfeer op de Domineeskamp, zowel backstage als op het festivalterrein zelf.

Maandag – vandaag – staat de tweede dag van Ribs & Blues op het programma met optredens van onder meer Jan Akkerman en Los Lobos. De Amerikaanse bandleden maakten zondag al kennis met Ribs & Blues, aten ongestoord temidden van het publiek een ribbetje op het festivalterrein en dronken een biertje backstage tussen de ruim 700 vrijwilligers. En ook dat past in de uiterst relaxte sfeer van Ribs & Blues 2010 waarbij waarschijnlijk alle records van de voorgaande 13 edities gaan sneuvelen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.