raalter oppositie zeurt om koekjes

Commentaar – De oppositie in Raalte is de nieuwe raadsperiode begonnen als een stelletje zeurpieten dat geen koekje mag hebben. Ze doen zich zelf tekort met hun reacties op het bestuursakkoord dat CDA en GB hebben gesloten. Het zou oppervlakkig zijn, geen grote besluiten in zich hebben, stuurloos, kleurloos en zo voort. Taal van slechte verliezers. Bewijs ook dat het weer vier moeilijke politieke jaren gaan worden. Maar goed dat de burger er al lang niets meer op uit doet.

Met z’n allen tegen het bestuursakkoord. Als ik geen koekje mag mamma, dan ga ik heel boos zitten doen… Het is ook nooit goed. Als een regeerakkoord dichtgetimmerd is tot twee cijfers achter de komma, hoor je iedereen klagen dat het bestuur niet flexibel is. Als er een regeerakkoord ligt waarin nog heel veel open blijft, tonen de bestuurders geen ruggengraat.

De oppositie lijkt de verkiezingsuitslag ook vergeten te zijn. De VVD groeide, maar is natuurlijk nog steeds een partij die niet echt meetelt. Drie zetels van de 25, dan moet je netjes je mond houden. Voor de rest moest iedereen terug in het hok. PvdA, LA, D66 en SP hebben er samen nog minder dan GB. CDA en GB hebben in totaal zestien zetels. Royaal een meerderheid. Daar zit het probleem ook: vanuit de oppositie, zonder enige kans op meebesturen, kun je heel makkelijk heel hard roepen. Het maakt niet zo veel uit of je opmerkingen hout snijden, je hoeft toch nooit verantwoording af te leggen. Ja, alleen met verkiezingen. En dan stemmen ze niet op je…

Wat was het nou mooi geweest als de oppositie zijn verlies had genomen, de zetelverdeling er nog eens bijgehaald had en op basis daarvan conclusies getrokken: ‘een ruime meerderheid van Raalte wil de partijen die nu samen het college vormen. Dus dan is het het beste maar dat die grote winnaars een toekomstroute uitstippelen. Laten we dat dan maar een kans geven.’

En als de oppositie dan toch nog een paar graantjes mee wil pikken, dan kan ze beter maar mee de gekozen route opwandelen, constructief meedenken en hier en daar een piketpaaltje verzetten. Samen onderweg, de bazen zetten de route uit, maar ze zijn bereid te luisteren naar slimmeriken die allerlei binnenweggetjes weten. Daar heeft iedereen het meest aan.

Maar waar die bazen niet naar luisteren zijn de kefhondjes die om het minste of geringste aanslaan. Dat soort lastpakken, daar win je de oorlog niet mee. Dus dat de oppositie het regeerakkoord heeft weggestemd voorspelt weinig goeds. Ze zijn niet bereid vanuit eenpositieve grondhouding mee te doen aan de overgrote meerderheid via democratische weg gekozen. De oppositie zal dus weer vier jaar lang de raadsvergaderingen een sfeer meegeven waar de burger zich voor schaamt. En namens wie doen ze dat? Per partij namens een paar Raaltenaren die op ze stemden.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.