pvda industriegrond terug als koper niets doet

De PvdA Raalte wil dat de terugleveringsplicht in de gemeente Raalte snel ingevoerd wordt. PvdA-lid Arie van der Wilt zegt dit naar aanleiding van een braak liggend stuk grond op industrieterrein Blankenvoort in Heino.

Van der Wilt: “In jullie krant lees ik dat volgens een gemeentewoordvoerder een terugleveringsplicht aan de gemeente in dit soort gevallen een aandachtspunt is voor volgende projecten. Ik ben er tot nu toe vanuit gegaan dat dit al geregeld is, en ik zal daarover contact opnemen met de wethouder.”

Op het Heinose industrieterrein ligt een kavel braak. De eerste koper doet er al tien jaar niets mee en wil het alleen verder verkopen als hij er als projectontwikkelaar de hallen op mag bouwen voor een eventueel nieuwe eigenaar. Rond dat soort thema’s speelt ook de krakersdiscussie. ‘Zolang de overheid woning- en kantorenspeculatie toestaat, blijven wij die leegstaande panden kraken’, zeggen de krakers. We hebben de politieke partijen in ‘de vraag van de week’ voorgelegd wat zij van het ‘geval Heino’ vinden.

Van der Wilt: “De PvdA heeft zich altijd fel verzet tegen grondspeculatie. Er zijn in het verleden hierover dan ook allerlei wetsvoorstellen geweest, maar die hebben in de politieke arena nooit de eindstreep gehaald. Er is ooit zelfs een kabinet Den Uyl over gevallen. We kennen allemaal de voorbeelden van huizenprijzen die veel te hoog zijn omdat speculanten de prijzen onnodig opdrijven.”

Van der Wilt vindt dat voor bedrijfs- of industriegrond hetzelfde geldt. “De gemeente investeert behoorlijk in bedrijventerreinen. Die investeringen zijn regelmatig groter dan de opbrengsten. We accepteren dat omdat werkgelegenheid in het belang van ons allemaal is. Het kan niet zo zijn dat als de grond vervolgens wordt uitgegeven, de koper hier geen werkgelegenheid realiseert, maar probeert de kavel met winstoogmerk weg te zetten of met een bouwclaim wil door te verkopen. Als we dat als gemeente accepteren doen we het niet goed.”

“Aan het voorbeeld dat je noemt op het terrein Blankenvoort zullen we niets meer kunnen doen. Dat is anders voor gevallen in de toekomst. Bij de kavels die de gemeente uitgeeft voor woningbouw worden altijd anti-speculatie voorwaarden in de koopovereenkomst opgenomen, en naar mijn idee wordt bij bedrijfskavels dezelfde lijn aangehouden.”

Johan Wiltvank, PvdA Dalfsen, is het daar mee eens: “Hier is toch het ondernemerschap van de eigenaar van de kavel doorslaggevend. De gemeente had destijds – net als bij woningen wel gebeurt – een minimale termijn voor bebouwing met daaraan gekoppeld een verplichte teruglevering moeten bedingen. Dat is niet gedaan. Dat kun je de ondernemer niet kwalijk nemen. De ondernemers die er nu over klagen dat ze niet hun eigen aannemer mogen kiezen hebben in mijn ogen niet zo’n sterk argument; ze zijn immers tot niets verplicht. De gemeente heeft hier een steek laten vallen en zal ‘m ook op moeten lossen. Om te beginnen zou je eens met de eigenaar kunnen gaan praten en hem er op wijzen dat hij niet alleen dit zakelijke belang heeft. Ook het maatschappelijke belang moet hij willen zien. Mogelijk moet de gemeente er dan wat op toeleggen; maar ja, ze hebben het probleem ook gecreëerd.”

Van andere Sallandse politieke partijen hebben we geen reactie gekregen. Of dat komt dat er over vier jaar pas weer verkiezingen zijn? Wie zal het zeggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.