Home / archiefcentraal / provincie pakt eikenprocessierups aan

provincie pakt eikenprocessierups aan

De provincie Overijssel gaat ook dit voorjaar de eikenprocessierups bestrijden, die aanwezig is in eikenbomen langs provinciale wegen. De bestrijding vindt plaats bij wandel- en fietspaden. De rups heeft brandharen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken, zoals jeuk en irritatie van huid en slijmvliezen. Overlast is er niet alleen bij aanraking van de rups, maar de brandharen worden ook via de lucht verspreid.

De provincie bestrijdt de rups op twee manieren. In april en mei wordt een biologisch bestrijdingsmiddel ingezet, dat niet schadelijk is voor de gezondheid. Het bestrijdingsmiddel gaat in het eikenblad zitten en is dodelijk voor de rups als hij ervan eet. Vanaf half juni verwijdert de provincie de rups met een rupsenzuiger. Dit is een soort grote stofzuiger, waarmee de rupsen weggezogen worden.

Eikenbomen, waar de eikenprocessierupsen in voorkomen, zijn te herkennen aan de nesten op de stam of op de dikke takken. De nesten zijn dichte, witte spinsels. Met borden worden de weggebruikers gewezen op de bestrijdingsactie. Kijk voor verdere informatie op www.overijssel.nl.

Lees ook

Rustpunt De lange Pier geopend in Lettele

LETTELE – Aan de Butersdijk in Lettele is sinds mei dit jaar een nieuw rustpunt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.