provincie pakt eikenprocessierups aan

De provincie Overijssel gaat ook dit voorjaar de eikenprocessierups bestrijden, die aanwezig is in eikenbomen langs provinciale wegen. De bestrijding vindt plaats bij wandel- en fietspaden. De rups heeft brandharen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken, zoals jeuk en irritatie van huid en slijmvliezen. Overlast is er niet alleen bij aanraking van de rups, maar de brandharen worden ook via de lucht verspreid.

De provincie bestrijdt de rups op twee manieren. In april en mei wordt een biologisch bestrijdingsmiddel ingezet, dat niet schadelijk is voor de gezondheid. Het bestrijdingsmiddel gaat in het eikenblad zitten en is dodelijk voor de rups als hij ervan eet. Vanaf half juni verwijdert de provincie de rups met een rupsenzuiger. Dit is een soort grote stofzuiger, waarmee de rupsen weggezogen worden.

Eikenbomen, waar de eikenprocessierupsen in voorkomen, zijn te herkennen aan de nesten op de stam of op de dikke takken. De nesten zijn dichte, witte spinsels. Met borden worden de weggebruikers gewezen op de bestrijdingsactie. Kijk voor verdere informatie op staging2.overijssel.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.