marie konig haarman 99 overleden

Marie König-Haarman is deze week op 99-jarige leeftijd overleden. Als Marie Haarman was ze voor de oorlog onderwijzeres in Luttenberg. Frans Albers stuurt ons bijgaand ‘in memoriam’.

“Tante Marie is afgelopen maandag toch nog vrij onverwacht overleden. Dochter van Lambertus Haarman (Batsie Beltman), een Raalter aannemer die zaterdags en zondags de kromme spijkers op de bouw zocht en weer recht sloeg voor hergebruik de volgende dag.

Al die tijd was zij helder van geest en erg vitaal van lijf en leden. Politiek volledig op de hoogte, zowel lokaal als landelijk. Vooral de Bonus cultuur in het bankwezen konden haar enorm teleurstellen en in woede doen ontsteken. En dat op een leeftijd van 99 jaar.

Veel ouderen uit Raalte en Luttenberg kennen haar van vroeger. Van 1933 tot 1945 was zij onderwijzeres in Luttenberg, Twaalf jaar lang zomer en winter op de fiets van Raalte naar Luttenberg voor haar jeugd in Luttenberg.

Aansluitend werd zij hoofdonderwijzeres in Schagen – Noord Holland. Een schamel baantje destijds, maar dat deerde haar niet. Zij trouwde met Herman König die een speelgoedwinkeltje begonnen was in Schagen. De familie König was samen met de familie Brenninkmeyer (C&A) uit Duitsland gevlucht vanwege vervolging van mensen met enig kapitaal.

Erg trots op haar afkomst van adel was mevrouw König-Haarman, zij is een nazaat van Jean Henri Joseph von Picartz geboren 1759 te Kessel (L) een zoon van een hoge Franse legerofficier.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.