karel gerrits verduurzaamt salland wonen

“Het uitwerken van de zogenaamde EPA’s, de Energie Prestatie Adviezen, in een concreet pakket van opties voor de huurder is mijn eerste prioriteit, maar daarnaast zal ik me ook richten op energiebesparende maatregelen voor de nieuw te bouwen woningen”, stelt Gerrits. “Maar feit is dat er bij de nieuwbouw door de landelijke overheid al strenge eisen gesteld worden. De meeste winst valt te behalen bij de reeds bestaande woningen, op dit moment ruim 5.200 stuks. Het heeft natuurlijk enige tijd nodig om een dergelijk plan te ontwikkelen, maar ik hoop toch binnen een redelijke termijn met een uitgewerkt pakket te komen. De keuze ligt bij de huurders. De maatregelen zullen kostenbesparingen opleveren voor de huurders, maar voor sommige opties zullen we waarschijnlijk ook een huurverhoging doorberekenen.”

Gerrits zal zich verder bezig houden met ‘netwerken’ met de betrokken partijen (gemeenten, bedrijven) en de begeleiding van projecten waarbij duurzaamheid een rol speelt. Hij wijst daarbij op de ontwikkeling van de plannen voor de ‘Aardehuizen’ in Olst. Dat zijn geheel zelfvoorzienende woningen/gebouwen die grotendeels zijn opgebouwd uit lokaal aanwezige grondstoffen en hergebruikte (afval)materialen. “Maar daarnaast zijn we ook bezig met een twee-onder-een-kapproefwoning in Raalte Noord. Een van de woningen zal energieneutraal zijn, de ander zelfs energie leveren. Daarin willen we de nieuwste technieken op het gebied van zonnecollectoren, energiebesparing, warmtepompen en dergelijke laten zien.”

Duurzaamheid is inmiddels een containerbegrip, maar Gerrits vertaalt het als: “het bewust omgaan met energie en materialen, zodat je zo weinig mogelijk aanspraak maakt op natuurlijke grondstoffen. Het staat dus voor veel meer dan technische innovaties alleen.” Gerrits ziet dan ook mogelijkheden om het begrip duurzaamheid nog verder in de bedrijfsvoering van Salland Wonen te implementeren. “Als we bijvoorbeeld bezig zijn met een groot onderhoudsplan waarbij er toch een steiger moet komen om te kunnen schilderen, kunnen we de huurders ook wel meteen als onderdeel van het pakket dubbelglas aanbieden. Die steiger staat er toch…”

Het enthousiasme over milieubesparende technieken en ‘alternatieve energie’ neemt nog steeds toe. Volgens Gerrits kunnen de ontwikkelingen de komende jaren echter nog in een flinke stroomversnelling belanden. “Maar dat is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van de energieprijzen. Als die, zoals door sommigen verwacht wordt, gaan stijgen, zou het zo maar eens heel snel kunnen gaan!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.