internationaal orgelconcours in kruisverheffing

De H. Kruisverheffing vormt op vrijdag 14 en zaterdag 15 mei de locatie voor een internationaal orgelconcours. De organisatie is in handen van het Cultuurfonds van de basiliek van de H. Kruisverheffing in samenwerking met de Andriessen/De Klerk Stichting. Iedereen is welkom.

Sinds 2008 staat het Adema-orgel in de H. Kruisverheffing. Dit orgel, in 1927 door de bekende orgelbouwer Adema vervaardigd voor de Zwolse Michaëlskerk, kwam enkele jaren geleden beschikbaar toen de nieuwe Michaëlskerk aan de eredienst werd onttrokken. Het bestuur van de H. Kruisverheffing heeft bij die gelegenheid het instrument gekocht.

Na een grondige restauratie, waarbij de oorspronkelijke situatie van 1927 geheel werd hersteld, kon het orgel in de zomer van 2008 in gebruik genomen worden. Behalve voor het opluisteren van de erediensten in de basiliek wordt het Adema-orgel ook ingezet voor concerten van bekende organisten.

Om ook aankomende talenten de gelegenheid te bieden het instrument te bespelen, heeft het cultuurfonds van de basiliek een internationaal orgelconcours georganiseerd. In de week van 10 tot en met 15 mei zullen zes talentvolle studerende organisten aan het concours deelnemen. Het gaat om Lukas Jan Schoonbeek, Jochem Schuurman, Ines Schüttengruber (Oostenrijk), IJsbrand ter Haar, Hyo-Bi Park (Zuid Korea) en Peter van der Zwaag. Zowel Ines Schüttengruber als Hyo-Bi Park volgen momenteel in Nederland orgelstudies.

De eerste vier dagen bestaat er gelegenheid het instrument te leren kennen en de te spelen stukken te oefenen. Op vrijdag 14 mei zijn de voorrondes gevolgd door de finale op zaterdag 15 mei. Gekozen is voor werk van de bekende Nederlandse componisten Hendrik Andriessen (1892-1981) en Albert de Klerk (1917-1998).

De voorrondes op vrijdag beginnen om 9.30 uur. De finales op zaterdag om 20.00 uur. De entree voor de finale bedraagt 5 euro. Een deskundige jury zal de artistieke verrichtingen van de deelnemers beoordelen. Tijdens de voorrondes op vrijdag en het oefenen de dagen ervoor is de kerk geopend voor publiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.