iedereen kan leren waterskien

Voor Gerard (26) is het een extra bijverdienste naast zijn dagelijkse werk als werkvoorbereider bij een bouwbedrijf, maar bovenal is het zijn grootste hobby. “Ik zou hier best ooit fulltime mee bezig willen zijn”, vertelt hij. “Maar ik ben bang dat dat gezien het weer in Nederland niet mogelijk is. Men vindt het water al snel te koud, maar met onze wetsuits kun je al rustig bij een temperatuurtje van een graad of 12 het water in.” Gerard sr: “We hebben wel eens gezegd dat als we de staatsloterij zouden winnen, we zouden vertrekken naar Curaçao. Maar ja… ha ha!”

Gerards ouders zijn al zo’n achttien jaar lang vaste gasten op Camping ’t Haasje. Hun caravan staat vlak aan de IJssel. “Gerard gaat al van jongs af aan mee”, vertelt zijn vader. “Al op zijn zesde had ie een eigengemaakt bordje waarop hij ging zitten zodat we hem achter de boot konden aantrekken. Toen hij wat ouder was en zelf kon varen, ging ie heel vaak de hond uitlaten aan de andere kant van de IJssel. Dan kon hij er mooi met de boot vandoor.”

Die belangstelling voor alles wat met water heeft te maken, is Gerard nooit meer kwijtgeraakt. Zo was hij tot voor kort lid van de Raalter reddingsbrigade Zo’n vijf, zes jaar geleden hakte hij de knoop door en besloot hij zijn eigen watersportcentrum op te richten. Nadat hij de instructeurdiploma’s had behaald, kocht hij een waterskiboot (met 310pk). De boot is speciaal uitgerust met een cruisecontrole en ballast om de snelheid en grootte van de golf exact goed te zetten voor de watersporter. Extra boten zijn op afroep beschikbaar. Waterski’s, wetsuits (voor de gasten), wakeboards, een grote banaan, en hydrofoils (speciale ski’s, geprepareerd om enorme sprongen te maken) volgden.

Watersportcentre Eijkelhof richt zich op de individuele sporter en op groepen. Als soloskiër of als wakeboarder kun je voor een kwartiertje (of langer) een boot met bestuurder/instructeur. Al het benodigde materialen als waterski’s, wakeboards, skipakken en zwemvesten zijn altijd inbegrepen.

Voor het bedrijfsleven en groepen particulieren zijn er speciale arrangementen ontwikkeld, eventueel met een barbecue tijdens of na afloop. Ilse beschikt over het diploma sociale hygiëne. Hierdoor kan er ook een biertje of wijntje geschonken mag worden. Naast de standplaats op ’t Haasje staat een kleine feesttent om de groepen dicht aan het water onder te brengen zodat zij tijdens de activiteit alle verrichtingen kunnen volgen. Waterskiën en wakeboarden kan met groepen tot maximaal twintig personen, banaanvaren en/of funtubing kan met groepen tot vijftig personen. De duur van de programma’s is flexibel.

Een waterski- of wakeboardles begint met een korte introductie aan wal. Daar wordt onder andere de start en juiste houding op de ski’s besproken. Daarna gaat het gezelschap al het water op. Vervolgens worden de eerste starts met behulp van een ‘sideboom’ (paal naast de boot) gemaakt. “Zo hebben ze heel snel het gevoel te pakken”, vertelt Gerard. “Daarna beginnen we al met het echte skiën. Eerst aan een kort touw achter de boot en dat maken we in de loop van de tijd steeds langer! We zorgen voor duidelijke instructies en dan blijkt iedereen het al na een minuutje of vijftien te kunnen. Het geven van goede instructies vinden we heel belangrijk. En dat werkt ook. Iedereen, jong en oud, kan het leren. Als je maar een positieve grondhouding hebt.”

“De eerste jaren hebben we puur gedraaid op mond-tot-mondreclame”, vertelt Gerard. “Dat heeft ons al aardig wat aanloop opgeleverd, maar toch blijken veel mensen in Salland ons nog niet te kennen. Vorig jaar hebben we ons voor het eerst aan het publiek gepresenteerd op de Olster Jaarmarkt en dat heeft ontzettend veel goede reacties en ook nieuwe gasten opgeleverd. De belangstelling bleek veel groter dan we hadden verwacht. Vandaar dat we nu ook zijn begonnen met adverteren en de arrangementen breder aan te bieden. Een keer waterskiën, wakeboarden of banaanvaren is toch een origineel bedrijfsuitje. En er zijn hier in het oosten van het land ook niet veel watersportcentra die een dusdanig breed watersportpakket te bieden hebben. De dichtstbijzijnde ligt vijftig kilometer verderop.”

Dat de Sallander nou niet echt een waterdier is, weet Gerard ook, maar, zo stelt hij: “Veel van de mensen die hier ooit zijn geweest, blijven terugkomen. Die zijn na één keer hartstikke enthousiast. Bovendien bieden we een stagarantie als het om waterskiën gaat. Vrijwel iedereen staat na vijftien minuten oefenen op de ski’s in het water.”

Watersportcentre Eijkelhof is te vinden op Camping ’t Haasje aan de Fortmonderweg 17 a in Olst, mob: 06-22122070. Watersportcentre Eijkelhof maakt daarnaast ook gebruik van steigers als opstappunten bij Recreatiepark De Scherpenhof in Terwolde en camping ijsselzicht in Veessen. Meer informatie op staging2.watersportcentre.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.