het gelredome even voor jezelf een enorme kick

Het team heeft in april van dit jaar een driejarig sponsorcontract getekend met naamsponsor Kawe. “Dit is een enorm dure sport”, vertelt Wilco. “Zonder sponsoren is dit niet te betalen, daarom zijn we ook enorm blij met dit contract..”

De heren werken nog steeds met dezelfde tractor als waar ze ruim twintig jaar geleden mee begonnen. “In sommige klasses kun je niet meer zien dat het om landbouwtractoren gaat, maar in de Prostock-klasse nog wel. Het is een standaardklasse. Je mag binnen bepaalde kaders aanpassingen doen aan de motor.” Tractorpulling is min of meer het wat zwaardere broertje van de trekkerslep. Met wat grotere motoren (die van Kawe Runaway Deer is goed voor 1800 à 2000 pk) en ook wat meer aanpassingen, maar het concept van de wedstrijden is het hetzelfde. Het is de bedoeling om met een zware ballastwagen zo snel mogelijk een bepaalde afstand af te leggen. Een groot gewicht op die wagen is via een lier verbonden met de tractor. Hoe verder je komt, hoe meer het gewicht naar voren schuift en hoe zwaarder het trekken wordt. Een volledig afgelegde afstand is een full pull. Jos: “Het is een beetje alsof je vanuit stilstand vol gas met je auto probeert op te trekken in de vijfde versnelling. Echt spelen met de koppeling dus. Dat doe je met een gewone auto maar één keer en dan is ie stuk. Maar voor onze tractor is dat door alle speciale onderdelen geen probleem.”

In ’88 begonnen de drie broers met het team. “In die tijd hadden veel tentfeesten in de regio nog hun eigen trekkerslepwedstrijd. Wij gingen altijd kijken en op een gegeven moment hebben we de knoop doorgehakt en hebben we ook een tractor gekocht. De eerste wedstrijd eindigden we al bovenaan in het klassement en toen had het virus ons goed te pakken! Vele andere teams uit die tijd zijn inmiddels afgehaakt, maar wij zijn steeds iets verder gegaan en zo hebben we ons naar boven geknokt!”

“Veel mensen denken dat tractorpulling een sport is voor plattelandsjongens, maar dat is een misvatting”, vertelt Jos. “Het zijn voornamelijk technische jongens. Het gekke is dat niemand van ons echt monteur is, maar we hebben de techniek allemaal wel in de vingers. De grenzen van je tractor leer je nooit kennen. Soms denk je wel dat je er bent, maar nee, dan komen er toch weer nieuwe onderdelen op de markt die je mogelijkheden vergroten. En dan moet je weer investeren. Het gaat er fanatiek aan toe, maar achter de schermen helpen de verschillende teams elkaar gewoon verder. Als je een internationaal toernooi hebt, is het vooraf ook altijd feest. Dat zijn hoogtepunten. Met alle teams bij elkaar even een paar biertjes drinken en ouwehoeren.”

Kawe Runaway Deer kan bogen op een goed gevulde prijzenkast. Zo wonnen ze in ’97, ’98 en 2004 het Nederlands Kampioenschap. In 2005, 2006 en 2007 werden ze tweede. “1998 was ons topjaar, niet alleen werden we toen eerste op het NK, we eindigden ook nog eens als tweede bij het Europees kampioenschap. Dat was de allereerste keer dat we buiten Nederland aan een wedstrijd meededen. We verwachtten er van tevoren eigenlijk weinig van. We zouden al blij zijn geweest met een tiende plek, maar dat we tweede zouden worden, daar hadden we niet eens op durven hopen. Ja, toen heeft het wel even geduurd voordat we konden ophouden met grijnzen. We zijn het enige Prostock team uit Nederland dat ooit zo hoog op een EK is geëindigd!”

De tractorpullingsport heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Dat was mede te danken aan de tv-registraties die SBS6 maakte van de wedstrijden. Na een korte periode van afwezigheid zullen de camera’s ook dit jaar weer van de partij zijn. Op RTL7 kun je registraties zien van de wedstrijden. “TV is een fantastisch medium voor onze sport gebleken. Ook mede daardoor is het gemakkelijker geworden om sponsoren te vinden. Kawe wil zich landelijk profileren en dankzij de tv-registraties kan dat nu!”

Maar bij sport hoort ook frustratie. Daar kunnen de heren over meepraten. “2008 was een rampjaar. Normaal gesproken doen we met een tractormotor een jaar of nog wat langer, maar in dat jaar hebben we er drie doorheen gejaagd. Alles ging mis. Maar dat hoort erbij. Je moet in deze sport bovenal gek zijn van techniek. Je moet niet bang zijn om urenlang te sleutelen. Tachtig procent van de tijd gaat daarin zitten. Als je motor stukloopt en je hebt een paar dagen later alweer een nieuwe wedstrijd, dan lig je de dagen erna constant te sleutelen. Maar als je dan in Ahoy! of het Gelredome voor tienduizend man je trekker mag optrekken, dan weet je waar je het voor doet. Je hebt dan die grote locaties echt enkele minuten voor je zelf en dat is een behoorlijke kick!”

Meer informatie op staging2.runawaydeer.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.