gewoon carolien sloerig in de balg

Er komt een man bij me en die zegt ‘ik ben sloerig in den balg en den dokter kan niks vinden.’ Ja, daar sta je dan als import-sallander; ‘sloerig in den balg’…… Toen ik als docente Nederlands in Lelystad lesgaf, hebben we het over dialect gehad, en heb ik als stoere juf een tekst in het Sallands dialect een beetje plat voorgelezen (wisten zij veel). Maar Sallands is meer dan een beetje plat praten; sommige woorden ken ik nu nog steeds niet…! Oke, buikpijn, daar ben ik achter gekomen. En dan… we hebben een ‘bovenbuik’(boven de navel) en ónderbuik’(ja, eronder dus). Maar soms heb je overal in de buik een naar gevoel, waar komt het dan vandaan?

Ik leg mijn hand op de buik van de meneer. Ik hoor een stem in mij ;’billie s.’en nog wat, ik kan het niet zo snel horen. Ik denk even aan een merk luiers, maar laat die gedachte snel gaan. Het voelt heel vol in zijn buik, ik voel misselijkheid en het gevoel dat ik over moet geven. Ik scan de maag, die voelt redelijk goed, dan verder naar de lever, o, wacht, ik hoor weer de naam ‘bili.. bilirubine’, dat zegt me wel iets, wat is dat ook al weer, hoe zat het ook al weer (informatie zoeken in mijn kenniskast in het hoofd) ….

Nu eerst verder voelen en scannen, hoe ziet het er bij de lever uit?. Het beeld dat ik zie is niet van de lever, maar de galblaas; een gang waar iets tegen de muur aanstaat, een versperring in een afvoergang. Maar de versperring is niet volledig. Dat wat er doorheen gaat, kan er nog doorheen, maar moeilijker. Dat geeft het sloerige gevoel… De man heeft last van (bilirubine)galstenen, maar niet zo erg dat hij een koliekaanval heeft of dat er een ontsteking is.

Ik vertel mijn bevindingen, de man kent meer mensen uit zijn omgeving die het hebben en kan het plaatsen. Hij beseft ook dat hij de laatste tijd te vet heeft gegeten. Er is volgens mij nog geen echte behandeling voor kleine galstenen. Een huis-tuin-en –keukenmiddeltje is ’s ochtends citroenwater te drinken.

De man is gerust gesteld. De uitslag is niet fijn, maar hij zal er zijn weg mee vinden. Hij heeft het gevoel dat er werkelijk naar hem geluisterd is. Het verhaal ‘klopt’ in zijn beleving. Ik help nog verder met de reiniging van zijn lichaam.

Vertel gerust je verhalen, je kunt me ook vragen stellen; info@carolienjonkman.nl kijk ook op; staging2.carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.