getuigschrift voor ambassadeurs geletterdheid

Zeven cursisten hebben de Cursus voor Ambassadeurs Geletterdheid van Landstede in Raalte met succes afgesloten. Op 29 april werd hun inzet beloond met een getuigschrift dat zij bij Landstede Raalte ontvingen uit handen van wethouder De Groot. De ambassadeurs, ervaringsdeskundigen op het gebied van laaggeletterdheid, worden ingezet in de voorlichting aan mensen die willen leren lezen en schrijven.

De ambassadeurs zijn afkomstig uit de groep die al enige jaren de Cursus lezen, schrijven en rekenen voor volwassenen volgt bij Landstede Training, Opleiding & Advies in Raalte. “Ze konden zichzelf aanmelden voor de cursus en daarom zijn ze ook allemaal bijzonder gemotiveerd”, vertelt docent Gerard Uit de Weerd. Hij stoomde de cursisten in ruim een half jaar klaar voor het ambassadeurschap.

Tijdens de cursus werd onder meer ingegaan op de talenten van de cursisten en hoe ze die bij het ambassadeurschap kunnen inzetten. Verder leerden ze hoe ze voor diverse groepen moeten presenteren en op welke manier ze de vragen kunnen beantwoorden. Een belangrijk aspect was ook de invloed van lichaamstaal op de boodschap. Daarnaast vertelden alle zeven ambassadeurs in spe hun levensverhaal, dat ze ook tijdens voorlichtingsbijeenkomsten met de cursisten delen; persoonlijk, maar ook via een dvd waarop alle verhalen zijn vastgelegd.

Van alle Nederlanders is 13% laaggeletterd. Landstede Training, Opleiding & Advies wil dit probleem samen met haar partners (gemeente Raalte, de bibliotheek en Landstede Welzijn) aanpakken: “Deze mensen raken door deze beperking in een isolement, zijn afhankelijk en beschikken vaak over een gering zelfvertrouwen. Het is een enorme stap om je aan te melden voor een cursus om te leren lezen en schrijven. De inzet van ambassadeurs – die dat al hebben gedaan – kan meer mensen over de drempel helpen. Zij weten uit ervaring hoe het is, niet in voldoende mate te kunnen lezen, schrijven en rekenen.” Maar is die stap eenmaal gemaakt, dan blijken de cursisten daar geen spijt van te hebben. Ook de docenten en vrijwilligers beleven enorm veel plezier aan de begeleiding. Uit de Weerd licht toe: “De cursisten zijn vaak heel spontaan. Tijdens de cursus ligt het accent op het leren, maar ook sociale omgang en gezelligheid zijn heel belangrijke aspecten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.