finalisten orgelconcours bekend

De jury had vrijdag veel tijd nodig om te bepalen welke drie kandidaten zaterdag 15 mei deel mogen nemen aan de finale van het internationale orgelconcours in de basiliek van de H. Kruisverheffing. Uiterst geconcentreerd luisterden de juryleden, aan een geïmproviseerde jurytafel in het gangpad midden in de kerk, naar de verrichtingen van de kandidaten.

Ze speelden allemaal hetzelfde repertoire, werken van de Nederlandse componisten Hendrik Andriessen (1892-1981) en Albert de Klerk (1917-1998). Toch klonken alle uitvoeringen net iets verschillend van elkaar. Aan de jury, bestaande uit Leo van Doeselaar, Gonny van der Maten en Lourens Stuifbergen, de taak te bepalen welk spel net even iets beter klonk.

Na lang beraad kwam het verlossende woord: IJsbrand ter Haar, Jochem Schuurman en Lukas Jan Schoonbeek gaan door naar de finale. Die is zaterdagavond om acht uur in de basiliek. Ook dan spelen de drie finalisten dezelfde werken, ook weer van Andriessen en De Klerk: Choral I (Andriessen), Prelude en Fuga (De Klerk) en Variaties over ‘Laudes Organi (De Klerk).

Belangstellenden kunnen de finale meemaken. Kaarten kosten vijf euro per stuk. De basiliek is vanaf half acht open, het concert begint om 20.00 uur. De prijsuitreiking is om circa 22.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.