dodenherdenking in raalte

De gemeente Raalte staat ook dit jaar weer uitgebreid stil bij de dodenherdenking op 4 mei en de viering van de bevrijding. Aangezien het dit jaar een lustrumjaar is, het is 65 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitsers, staan er enkele extra activiteiten op het programma. Er zijn herdenkingen in Raalte, Heino en Luttenberg.

Burgemeester Piet Zoon legt om 16.00 uur bloemen bij de oorlogsgraven op de Algemene begraafplaats aan de Westdorplaan. In de Plaskerk begint om 18.30 uur een oecumenische kerkdienst. Rond 19.15 uur vertrekken de bezoekers in een stille tocht naar het Indië Nieuw Guinea monument. Daar volgt een korte ceremonie, waarna de tocht verder gaat naar het grote herdenkingsmonument. Na de twee minuten stilte volgen daar enkele plechtigheden en de bloemenlegging. Om 20.45 uur staat er een herdenkingsconcert op het programma in de Plaskerk. Zang en Oratoriumvereniging Raalte zingt het requiem van Faurë.

Lopers van Atletiekvereniging Salland halen ’s nachts het vredesvuur op uit Wageningen. Verwacht wordt dat Paul Tielbeek, de eerste Raalter loper, de fakkel om 1.30 uur in ontvangst mag nemen en de loop naar Raalte van 90 km kan beginnen. De fakkel wordt gedurende de nacht negentien keer overgedragen aan een volgende loper. De eerste en laatste loper zijn familieleden (zoon en kleinzoon) van Jan Tielbeek (91) de bekende Raalter verzetsstrijder uit de tweede wereldoorlog. Auke Tielbeek zal als laatste loper de fakkel rond de klok van 10.00 uur ’s morgens, bij het grote monument aan de Zwolsestraat de fakkel overdragen aan zijn opa Jan Tielbeek. Jan Tielbeek zal op zijn beurt met de fakkel het vredesvuur bij het grote monument ontsteken.

In Heino begint om 19.00 uur een herdenkingsdienst in de RK Kerk. Aansluitend vertrekken de bezoekers naar het oorlogsmonument. Na de twee minuten stilte volgen daar enkele ceremonies. Wethouder Roger de Groot verzorgt een toespraak. Om 20.45 uur begint een herdenkingsconcert in de NH Kerk met medewerking van ‘Looft den Heer’ en enkele gastzangers.

De plechtigheden in Luttenberg vinden weer plaats bij het monument aan de Blikweg dat herinnert aan de ramp met de V2. Groep 8 van basisschool Esmoreit verzorgt om 19.50 uur een korte bijdrage aan het programma. Wethouder Ben Haarman legt om 19.55 uur een krans namens de gemeente. Na de twee minuten stilte volgen een toespraak van de wethouder en de bloemenlegging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.