cda politici bezoeken ribw ijssel vecht

De regionale CDA-Tweede Kamerleden Eddy van Hijum en Sabine Uitslag brachten dinsdag 25 mei een werkbezoek aan de RIBW IJssel-Vecht in Raalte. Eerst werd een bezoek gebracht aan Werkstation De Hees, een samenwerkingsverband tussen de RIBW IJssel-Vecht, het Carmel College en de Zonnehof. Hier biedt de RIBW IJssel-Vecht werkprojecten aan mensen met een psychiatrische beperking, voor wie reguliere arbeid (nog) niet haalbaar is. Van Hijum liet zich informeren over de werkprojecten, de uitstroommogelijkheden en de effecten die verschraling van de AWBZ voor deze groep mensen heeft.

Bestuurder Egbert Gritter van de RIBW gaf aan dat mensen met een psychische beperking vaak een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Een reguliere baan is veelal niet haalbaar, evenmin als instroom in een sociale werkvoorziening. De lat ligt hiervoor voor hen te hoog. Deze mensen kunnen instromen bij werkstation De Hees en hier werkervaring opdoen, met als doel waar mogelijk door te stromen naar de sociale werkvoorziening of naar (vrijwilligers)werk.

Ook werd een bezoek gebracht aan het activiteitencentrum van de RIBW IJssel-Vecht aan de Westdorplaan in Raalte en een beschermende woonvorm in Lemelerveld. Sabine Uitslag ging met de begeleiders van de RIBW in gesprek over de knelpunten die zij ervaren tijdens hun dagelijks werk. Daaruit kwam naar voren dat die vooral gelegen zijn in het papierwerk en de administratieve rompslomp. ‘Ik begrijp best dat er in verband met de financiering verantwoording afgelegd moet worden over de werkzaamheden in de zorg, maar de tijd die ik moet besteden aan registratie gaat feitelijk ten koste van daadwerkelijk zorg en begeleiding van cliënten. En dat wringt. Ook de contacten met grote instanties als het CIZ en het CAK zijn soms een bron van ergernis’. Aldus een van de begeleiders.

Egbert Gritter begrijpt dat er bezuinigd moet worden, ook in de AWBZ. De GGZ staat in zijn optiek echter niet hoog op de politieke agenda en de gevolgen van een psychiatrische ziekte worden vaak onderschat. Hij pleit ervoor te borgen dat ook voor deze groep kwetsbare mensen een plaats beschikbaar blijft, zowel op het gebied van wonen als van dagbesteding en werk. De nu geboden begeleiding en dagstructuur verminderen de kans op terugval, evenals de daarmee samenhangende consequenties zoals opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Stevige bezuinigingen kunnen dan averechts uitwerken en alsnog heel duur uitvallen, geeft hij de politici mee.

Sabine Uitslag geeft aan dat het CDA de AWBZ wil handhaven, maar dan onder strikte voorwaarden; dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de VVD en de PvdA die verdergaande bezuinigingsvoorstellen in hun partijprogramma’s hebben opgenomen. Er zal in de toekomst waarschijnlijk meer verantwoording bij de gemeentes gelegd worden. Wethouder Roger de Groot van de gemeente Raalte wijst erop dat gemeentes niet alle bezuinigingen van het rijk kunnen compenseren. De gemeente Raalte is bereid om creatief en in nauwe samenwerking met instellingen als de RIBW IJssel-Vecht te bekijken welke mogelijkheden er zijn om goede voorzieningen te blijven bieden aan mensen met een beperking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.