Home / archiefcentraal / boek archeologie salland voor aartsbisschop

boek archeologie salland voor aartsbisschop

Het boek ‘Mens en Land in het Hart van Salland’ werd donderdagmiddag in de Plaskerk van Raalte gepresenteerd. Het vierhonderd pagina’s tellende boek werd overhandigd aan aartsbisschop Eijk van Utrecht.

En dat is niet zonder reden. “In het boek behandelen we de geschiedenis van maar liefst 165 boerderijen die stammen uit de middeleeuwen. Wat daarbij ook heel duidelijk naar voren is gekomen, is dat Salland een enorme verbondenheid heeft gehad met het Bisdom van Utrecht. 95 Procent van die boerderijen was in handen van grootgrondbezitters, waarvan het Bisdom ook een hele grote was. Die banden met Utrecht zijn altijd blijven bestaan en daarom zijn we ook heel trots dat de aartsbisschop het eerste exemplaar in ontvangst wil nemen!”

Terwijl Spek en de zijnen aan het boek werkten, legden ze steeds meer historische overblijfselen bloot. “In Luttenberg en op Ramele bij Raalte hebben we sporen gevonden van oude verdedigingstorens, waar vroeger ook ridders gewoond moeten hebben.” Zoals inmiddels bekend mag heten, was Salland in de vierde, vijfde eeuw na Christus ook een belangrijke, waarschijnlijk internationale, ijzerleverancier. De oude ijzerovens in Heeten getuigen daarvan, maar Spek heeft een sterk vermoeden dat er ook in de Linderte dergelijke ovens hebben gestaan. “We hebben daar 40.000 kilo aan ijzerslakken, een restproduct van ijzer gevonden. Er zit daar volgens mij nog veel meer in de grond.”

Lees ook

Collecties historische publicaties deels samengevoegd

Rijnbrink, Athenaeumbibliotheek en Historisch Centrum Overijssel ondertekenen convenant REGIO – Als geïnteresseerde in historische publicaties …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.