trots alom na officiele afronding achtje

Wethouder Yayeri Blijdenstein heeft woensdag rond het middaguur officieel Het Dok geopend. Ze onthulde de naam ‘Het Dok’, die nu in grote letters prijkt op de gevel van het pand. Het Dok herbergt twaalf appartementen (allemaal verkocht) en vier winkelruimtes, waarvan er inmiddels twee gehuurd worden door Ami-kappers en Bakkerij Van der Most. Voor de laatste twee is Wim Tutert (eigenaar van de grond en de winkelpanden op de begane grond) op dit moment in gesprek met enkele gegadigden. “Over drie maanden zijn ze verhuurd, daar durf ik wel een flesje wijn op in te zetten!”

Voordat Blijdenstein de officiële handeling verrichte, kwamen eerst Erik Loohuis van Aktua BV (tot voor kort de projectontwikkelingstak van Loohuis Bouwgroep) en Coen Elferink, de voorzitter van het ROV aan het woord. Loohuis prees de goede samenwerking met alle partijen: Wim en Petra Tutert, de omwonenden, de gemeente en Loohuis Bouwgroep. “Zo zou het altijd moeten gaan”, zei hij.

Coen Elferink toonde zich namens de Raalter ondernemers zeer blij met de afronding van het ‘achtje’. “Nu reeds zien we de bedrijvigheid en loop van winkelend publiek toenemen, tevens door een goede invulling van de winkelunits”, vertelde hij. De ROV-voorzitter drong er bij de gemeente op aan snel te zorgen voor een deugdelijke afzetting van het Raalter winkelgebied met elektronisch werkende paaltjes. “Door deze verkeersmaatregel zal de inrichting van Raalte Centrum weer voldoen aan de eisen van de huidige tijd en worden de veiligheid van het winkelend publiek in het promenadegebied gewaarborgd, venstertijden voor bevoorrading van de aanliggende bedrijven gehandhaafd en ramkraken voorkomen.”

Het onthullen van ‘Het Dok’ ging vervolgens niet zo gemakkelijk. Het zeil bleef hangen op de letters en ging er daarna maar moeilijk vanaf. Volgens Loohuis typeerde dat wel een beetje het proces dat er nodig was om tot de vervolmaking van het achtje te komen. Want dat het een tijdje geduurd heeft, moge duidelijk zijn. “In ’95 kwam Herman Hannink van Hannink Makelaars al bij ons met de vraag om ons pand te verkopen”, herinnert een trotse Wim Tutert zich. “Toen waren er al plannen om het achtje rond te maken. Later is het hele project in stukken geknipt en is men met het Schip bezig gegaan.”

Na de afronding van het Schip, oftewel Fase I van het Raalter Centrumplan, strandden pogingen van enkele projectontwikkelaars en een woningcorporatie om het achtje te vervolmaken. Bouwbedrijf Meijer probeerde het in samenwerking met Tutert maar struikelde over de financiering. De gemeentelijke voorwaarde dat eventuele projectontwikkelaars parkeerruimte zouden aanleggen (en betalen) voor de gebruikers, leek het project de das om te doen. Maar Loohuis Bouwgroep zag wel mogelijkheden.

“We zijn er in maart 2008 na overleg met Wim vrij nuchter ingestapt”, vertelt Mark Regeling, die namens Aktua BV het hele project coördineerde. “De gemeentelijke kaders, het bestemmingsplan, de grondprijs en de parkeerbijdrage, die hebben we allemaal gerespecteerd, daar wilden we niet aan tornen en daarna hebben we gekeken wat er mogelijk was. Vanaf het eerste moment zijn we uit gegaan van betaalbare appartementen. En ineens hadden we er een plan liggen en bleek het ook allemaal daadwerkelijk mogelijk!”

De twaalf appartementen boven de winkelpanden waren na de presentatie van de plannen binnen drie maanden verkocht. De bouwwerkzaamheden gingen eind 2008 van start. “Het was een ingrijpend proces”, vertelt Regeling. “We hadden een zeer beperkte bouwplaats. Er was nauwelijks ruimte. Logistiek en plantechnisch was het een stevige uitdaging. Desondanks verliepen de werkzaamheden redelijk volgens schema. We hebben ooit geroepen dat we het eind 2009 gereed wilden hebben en dat is gelukt.”

De omwonenden van de Nieuwe Markt hebben natuurlijk flink overlast gehad van de werkzaamheden, maar namen het op de koop toe. “Het is allemaal in goed overleg gegaan”, stelt Wim. “We hebben er nooit trammelant over gehad. Het was in het belang van iedereen dat er tweezijdige bewinkeling van de straat kwam. Nee, we hebben ook geen compensatie hoeven te betalen, af en toe samen een kopje koffie drinken, was voldoende!”

Wethouder Blijdenstein toont zich na afloop van de ceremonie blij dat ze de officiële openingshandeling mocht verrichten. Het was haar laatste openbare optreden als wethouder. “Het was een mooi project, ook omdat ik dit van begin tot eind heb meegemaakt. Het was ook een mooi voorbeeld van wat er mogelijk is als iedereen hetzelfde belang dient. De gemeente, Wim, het ROV, iedereen had er belang bij dat het achtje af kwam.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.