spam blijft lastig aan te pakken

Zolang internet bestaat, is er zo ongeveer al sprake van spam. Iedereen krijgt wel eens mailtjes met een onbekend onderwerp van een niet bekende afzender. Of je krijgt bericht dat de verstuurde mail niet is aangekomen. Maar je had helemaal geen mail verstuurd… Dit laatstgenoemde probleem komt steeds vaker voor en een oplossing is niet zomaar gevonden, weet Bauke Boorsma van het softwarebedrijf WekaData in Raalte. Bauke houdt Salland Centraal ‘aan de praat’ en toen een van onze redacteuren ongewild rare mail rondstuurde hebben we hem om raad gevraagd.

“Iemand anders op het internet doet zich als jouw persoon voor. Hij of zij zit dan op een andere plek in de wereld op internet met zijn eigen IP-adres en stuurt een bericht met jouw adres als afzender. Als iemand daadwerkelijk op de link in de e-mail klikt, wordt vaak een website met een virus of spyware erop geopend. Maar het kan ook zijn – en dat is het meestal – dat diegene geld krijgt bij elke bezoeker van de website”, zegt Boorsma.

Er is weinig aan te doen. “Natuurlijk helpt een goed spamfilter. Daarnaast is het handig om je e-mailadres niet te verspreiden op het internet. Computers speuren het web voortdurend af op zoek naar mailadressen die ze dan overnemen. Maar voor de rest kun je er weinig tegen doen.” WekaData heeft wel een speciaal programma dat hulp kan bieden. “Dit heet het ‘sender policy framework’. Hiermee stel je je eigen domeinnaam in en kan niemand ergens anders op de wereld e-mail sturen vanuit jouw adres. Met het protocol kan je dan zien of de verzender ook gerechtigd is om een bericht te verzenden.”

Gelukkig zijn de spammails niet direct schadelijk. “Het kan wel zijn dat het een virus is vanuit Ootlook, maar meestal is het gewoon spam. Het is de bedoeling dat de afzenders op de link klikken om je naar een site te lokken. Maar meestal is de onderwerpstitel erg verdacht dat mensen niet eens het mailtje openen. En dat is ook het beste.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.