salland kan best met wat wethouders minder toe

In de wandelgangen gaat het verhaal dat Raalte twee parttime wethouders krijgt. Twee CDA-fulltimers en twee GB-parttimers. Of het zo is horen we volgende week, daarom laten we ons licht er nu al over schijnen. Hoeveel wethouders heeft een gemeente nodig?

Je kunt het ambt op meer manieren benaderen. Ben je wethouder voor 24-7, ieder uur van de dag, zeven dag lang? Of is het gewoon een 9-17 uur baan met wat onregelmatigheid? En daarbij: wie bepaalt eigenlijk de inhoud van je baan. Doe je dat zelf of bepalen anderen dat? Wil een fulltime wethouder omdat je partij meer macht heeft? Of kies je voor twee parttimers zodat er een partij meer in het college kan? Verschillende aanvliegroutes waarbij nut en noodzaak de ene keer door de wethouder, de andere keer door de politiek bepaald wordt.

Maar wat wil de burger? En wat zijn de kosten?

Grappig – hoewel grappig… – voorbeeld is het meerkoppig management dat het tot over de oren toe zo druk heeft dat eerst ondersteuning gezocht in uitbreiding van het secretariaat. Daarna moet er toch onvermijdelijk een directeur bij. Zo gaat dat in goede tijden. Ongemerkt doet zo’n manager allemaal dingen die hij niet hoeft te doen. Als het wat slechter gaat, kan er daarom ook altijd bezuinigd worden op het management. Er kunnen soms hele bestuurslagen tussenuit. Het effect van steeds uren erbij is steeds meer dingen doen. Het effect van saneren op uren is saneren op werk. Minder managers doen minder dingen, maar wat ze doen, doen ze wel efficiënter. De dingen die ze niet meer doen hoeven ook helemaal niet gedaan te worden of wordt door anderen gedaan.

Soms hoor je dat wel gebeuren: het management is te druk, dus hebben ze het team verkleind. De resterende managers rest dan niets anders dan de goede dingen doen. Werk dat afvalt is het in de hand houden van processen die door anderen ook al in de hand gehouden worden. Werk dat afvalt is het bedenken en naleven van regels die bedacht werden omdat je anderen niet vertrouwt maar die dat vertrouwen achteraf dubbel en dwars verdienen. Werk dat afvalt zijn de onnodige vergaderingen en representatief aanwezig zijn.

Een beetje wethouder zegt dat ie zestig uur in de week voor de gemeente bezig is, want dat staat wel goed natuurlijk. Geen enkele wethouder geeft toe dat hij met dertig uur in de week wel toekan.

Een politieke partij die in de coalitie zit wil wethouders. Minimaal eentje, liefst twee, en niet zo’n parttimer.

De goede dingen dingen is belangrijker dan de dingen goed doen. Als dat het adagium is van alle wethouders die Salland straks gaan besturen, dan zou iedere gemeente wel met eentje minder toekunnen. En wedden dat dat bezuinigt? Niet alleen op personele lasten, maar ook omdat daarna alleen de goede dingen maar meer gedaan worden en al die andere dingen niet meer.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.