provincie moet blijven vindt provincie

De Nederlandse provincies blijven een zelfstandige bestuurslaag met een eigen belastinggebied. Dat willen de provincies zelf tenminste. Ze reageren daarmee op Haagse bezuinigingsvoorstellen die onlangs werden gepresenteerd. Daarin wordt onder andere de opheffing van provincies als bezuinigingsmaatregel gesuggereerd.

Onder het motto ‘decentraal moet, tenzij het alleen maar centraal kan’ vinden provincies dat zij onder andere verantwoordelijk zijn en blijven voor duurzame ruimtelijke ontwikkeling en inrichting. Dat bestaat uit waterbeheer; milieu, energie en klimaat; vitaal platteland, regionale bereikbaarheid en regionaal openbaar vervoer; regionale economie; culturele infrastructuur en monumentenzorg; en kwaliteit van het openbaar bestuur.

Provincies zijn het erover eens dat Nederland gebaat is met minder bestuurlijke drukte. Waterschappen en andere uitvoeringsorganisaties als de Dienst Landelijk gebied kunnen bijvoorbeeld onder verantwoordelijkheid van de provincies worden gebracht, aldus de provincies.

De provincies zijn bereid een bijdrage te leveren aan de bezuinigingen door een voorlopige korting van 300 miljoen euro op de bijdrage die ze jaarlijks van het rijk ontvangen (provinciefonds). Iedere provincie draagt daar een steentje aan bij. Voor de provincie Overijssel betekent dat een korting van 32 miljoen euro voor het jaar 2011.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.